Jön a karácsony, napról napra egyre közelebb kerülünk hozzá. Már alig várjuk, hogy a feldíszített fa és az ajándékok mellett álljunk, hasunkat teletömve mindenféle finomsággal. Addig viszont még itt a készülődés és a céges karácsonyi bulik ideje, ahol finomabbnál finomabb likőrök fogynak. Elhoztam nektek az egyik kedvenc karácsonyi italom receptjét, hogy ne csak drágán megvásárolni tudjátok, hanem otthon saját kezűleg el is tudjátok készíteni. Karácsonykor tökéletes vendégváró ital lehet, de nagyon jó ajándék ötlet is.
Hozzávalók a krémes csokilikőrhöz
- 30 dkg kristálycukor
- 20 dkg (legalább 70 %-os) étcsokoládé
- 8 evőkanál keserű kakaópor
- 4 dl habtejszín
- 5 dl rum/vodka
Hogyan készítsd el a krémes csokilikőrt
Az egész folyamat körülbelül egy órádba fog telni, és a végeredmény sokkal jobb lesz a bolti csokilikőrnél.
Vegyél elő egy tálat, és öntsd bele a keserű kakaót, majd folyamatos kevergetés mellett szépen lassan öntsd hozzá a tejszínt, és keverd amíg csomómentes nem lesz. Az étcsokit törd feldarabokra, és keverd a masszához a cukorral együtt. Tedd az egészet a tűzre, és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett olvaszd fel. Nagyon fontos az állandó kevergetés és a kis láng, különben nagyon könnyen odaéghet.
Ha felolvadt a csokoládé és a cukor is, vedd le a lábost a tűzről, és hagyd hűlni. Amikor már langyos a masszád, keverd hozzá a rumot vagy a vodkát, és végül egy apró lyukú szűrőn keresztül töltsd üvegbe. Ezután ha már teljesen hideg, érdemes hűtőben tárolni, fogyasztáskor pedig jégkockát tenni egy pohárba és arra rátölteni az italt.
Ajándékba adnád?
A saját kezűleg készített krémes csokilikőr tökéletes ajándék lehet a munkahelyeden, a családban, vagy egy baráti társaságban is. Érdemes előkeresni otthon egy különleges formájú, szép alakú üveget, és abba beletölteni az ajándéknak szánt italt, aminek a nyakát akár egy szalaggal körbe is kötheted. Egy ilyen házi készítésű, krémes likőrnek mindenki nagyon fog örülni!