Lassan már beköszönt a jó idő, ilyenkor mindenki már próbál tavaszhoz illő ételeket készíteni – és mi lenne tavaszibb, mint egy nagyon finom, egyszerű, gyors leves, melyet zöldségekből készítünk? Mostani cikkemben összegyűjtöttem Nektek 3 receptet, melyet idén Nektek is érdemes lesz kipróbálni!
Petrezselyemleves
Hozzávalók (2 adag)
- 2 csokor petrezselyem
- fél l csirke alaplé
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 5 dkg mascarpone
- 15 dkg krumpli
- só ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Vágjuk finomra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a megpucolt, feldarabolt krumplit. Ezután öntsük fel az alaplével, majd adjuk hozzá a petrezselyem levágott szárát.
Közepes lángon főzzük addig még a petrezselyemszár és a krumpli meg nem puhul.
Eközben tépkedjük le a petrezselyemleveleket, majd tegyük forrásban lévő, sós vízbe, majd egy pár percig hagyjuk főni. Ezután szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel őket.
Tegyünk mindent a turmixgépbe, majd néhány forgás alatt készítsünk belőle krémet.
Öntsük vissza a krémes levest a lábasba, keverjük hozzá a mascarponét – így tesszük selymessé az állagát. Forraljunk rajta egyet, és kész a finom levesünk.
Sült répás karfiolleves diétásan
Hozzávalók (3 adag)
- 1 kisebb karfiol
- 6 dl víz
- 2 db burgonya
- fél leveskocka
- fél teáskanál kakukkfű
- só ízlés szerint
- fél teáskanál ételízesítő
- 4 evőkanál főzőtejszín vagy joghurt
- 2 db sárgarépa
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb db vöröshagyma
Először főzzük puhára bő sós vízben a karfiol rózsákat, illetve a felkockázott krumplit. Pucoljuk meg közben a répát, majd vágjuk őket vékonyra. A hagymákat is aprítsuk fel, de már vastagabb kockákra.
Ahogy megfőtt a krumpli és a karfiol, szűrjük le a főzőlevét, majd tegyük félre.
Ebből mérjünk ki 6 decit, majd abban keverjük el kis lángon a leveskockát, sózzuk meg, majd ezt is tegyük félre.
A répát és a hagymát tegyük egy tepsibe, majd az olívaolajon pirítsuk őket aranybarnára. Ehhez sütés előtt ne felejtsünk adni egy kis sót és a kakukkfüvet.
A krumplit, karfiolt botmixerrel keverjük el, úgy, hogy az állaga krumplipüré legyen, majd adjuk hozzá a tejszínt és a félretett főzőlevet. Turmixoljuk őket össze.
Szedjük ki a levest, s tálaláshoz a hagymás répát halmozzuk a tetejére.