Fedezd fel a nagymamám konyhájának varázsát ezzel a 3 finom sütemény recepttel: Méteres kalács, Kedvenc-szelet és Rododó. Klasszikus ízek, családi emlékek!
Méteres kalács, kedvenc-szelet, rododó – Sütemény receptek a nagymamámtól
A nagymamák konyhájában mindig különleges ízek és illatok várnak ránk. A családi összejövetelek elmaradhatatlan részei a finom sütemények, amelyeknek az elkészítése és a közös sütés a szeretet egyik legszebb megnyilvánulása.
Ebben a cikkben három ilyen időtlen süteményt mutatok be, amelyek nemcsak finomak, de hagyományokat is hordoznak: a méteres kalácsot, a kedvenc-szeletet és a rododót. Ezek a receptek nemcsak a nagymamám konyháját, hanem az emlékeimet is életre keltik.
1. Méteres kalács – A nagymama legfinomabb süteménye
A méteres kalács egy igazán különleges sütemény, amely minden ünnepi asztal dísze lehet. A neve az elkészítési technikából ered, hiszen az összeragasztott szeletek miatt olyan hosszúra nyúlik, hogy akár egy métert is elérhet.
Hozzávalók:
• 25 dkg cukor
• 2 tojás
• 2 dl tej
• 1,5 dl étolaj
• 30 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 2 evőkanál kakaópor
• vaníliás cukor ízlés szerint
Krém:
• 3 csomag vaníliás pudingpor
• 1 liter tej
• 25 dkg vaj
• 25 dkg porcukor
Bevonat:
• 20 dkg csokoládé
• 5 dkg vaj
Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat, tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet.
3. A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.
4. A kétféle tésztát külön sütjük hosszúkás formában.
5. A kihűlt tésztát felváltva, szeletekre vágva krémmel összeragasztjuk.
7. A sütemény tetejére csokoládébevonat kerül, amit vízgőz felett olvasztott csokoládéból és vajból készítünk.
8. A süteményt hideg helyen pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
Ez a sütemény nemcsak látványos, de ízletes is, így garantáltan elnyeri a vendégek tetszését.
2. Kedvenc-szelet – Mindenki kedvenc nagymama sütije
A kedvenc-szelet egy olyan sütemény, amely a neve alapján is könnyen a szívünkhöz nő. Két réteg tészta között egy kellemes diókrém található, amely minden falatot igazán különlegessé tesz.
Hozzávalók a tésztához:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg margarin
• 15 dkg porcukor
• 1 tojás
• 1 csomag sütőpor
• tej szükség szerint
Hozzávalók a krémhez:
• 20 dkg cukor
• 20 dkg darált dió
• 5 dl tej
• 2 evőkanál liszt
Bevonat:
• 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
1. A lisztet, margarint, cukrot és sütőport összekeverjük, majd a tojással és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
2. A tésztát két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőle.
3. A krémet a cukorból, darált dióból és tejből készítjük. A lisztet a tejhez adjuk, és sűrű krémet főzünk belőle.
4. Az egyik tésztalapot megkenjük a diós krémmel, majd a másik tésztalapot ráhelyezzük.
5. A tetejét csokoládébevonattal borítjuk.
Ez a sütemény egyszerre ropogós és krémes, amely minden korosztály számára élvezetet nyújt.
3. Rododó
A rododó egy igazi klasszikus sütemény, amelyet sokan a vaníliás-kakaós ízvilága miatt kedvelnek. Ez a sütemény szintén a családi összejövetelek kedvelt finomsága, hiszen egyszerű, mégis különleges ízvilágot hoz az asztalra.
Hozzávalók:
• 30 dkg liszt
• 10 dkg cukor
• 5 dkg vaj
• 3 tojás
• 2 evőkanál kakaópor
• 1 csomag sütőpor
• 1 dl tej
Krém:
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 3 dl tej
• 15 dkg vaj
• 15 dkg porcukor
Elkészítés:
1. A tojásokat a cukorral és vajjal habosra keverjük.
2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és tejet, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
3. A két tésztát külön-külön megsütjük.
4. A krémet a pudingporból, tejből, cukorból és vajból készítjük.
5. A kétféle tésztát krémmel töltjük meg.
6. A süteményt pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.
A rododó ízvilága a vaníliás és kakaós rétegek harmóniáján alapul, amely finom édességgel tölti meg a szájunkat, és visszahozza a régi idők süteményes élményeit.
A nagymama süteményei a legjobbak!
A nagymamák süteményei mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. A méteres kalács, a kedvenc-szelet és a rododó nemcsak finomak, de a családi hagyományokat is tovább éltetik. Ezek a sütemények bármilyen alkalomra elkészíthetők, és garantáltan emlékezetes ízélményt nyújtanak. Ha valami klasszikusat szeretnél sütni, amely biztosan elnyeri a család tetszését, próbáld ki ezeket a recepteket, és hozd el a nagymamád konyhájának varázsát a saját otthonodba!