3 sütemény recept a nagymamám konyhájából: méteres, kedvenc-szelet, rododó

ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Fedezd fel a nagymamám konyhájának varázsát ezzel a 3 finom sütemény recepttel: Méteres kalács, Kedvenc-szelet és Rododó. Klasszikus ízek, családi emlékek!

Méteres kalács, kedvenc-szelet, rododó – Sütemény receptek a nagymamámtól


A nagymamák konyhájában mindig különleges ízek és illatok várnak ránk. A családi összejövetelek elmaradhatatlan részei a finom sütemények, amelyeknek az elkészítése és a közös sütés a szeretet egyik legszebb megnyilvánulása. 


Ebben a cikkben három ilyen időtlen süteményt mutatok be, amelyek nemcsak finomak, de hagyományokat is hordoznak: a méteres kalácsot, a kedvenc-szeletet és a rododót. Ezek a receptek nemcsak a nagymamám konyháját, hanem az emlékeimet is életre keltik.


1. Méteres kalács – A nagymama legfinomabb süteménye


A méteres kalács egy igazán különleges sütemény, amely minden ünnepi asztal dísze lehet. A neve az elkészítési technikából ered, hiszen az összeragasztott szeletek miatt olyan hosszúra nyúlik, hogy akár egy métert is elérhet.


Hozzávalók:


•    25 dkg cukor
•    2 tojás
•    2 dl tej
•    1,5 dl étolaj
•    30 dkg liszt
•    1 csomag sütőpor
•    2 evőkanál kakaópor
•    vaníliás cukor ízlés szerint


Krém:


•    3 csomag vaníliás pudingpor
•    1 liter tej
•    25 dkg vaj
•    25 dkg porcukor


Bevonat:


•    20 dkg csokoládé
•    5 dkg vaj


Elkészítés:


1.    A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük.
2.    Hozzáadjuk az olajat, tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet.
3.    A tésztát két részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport.
4.    A kétféle tésztát külön sütjük hosszúkás formában.
5.    A kihűlt tésztát felváltva, szeletekre vágva krémmel összeragasztjuk.

hirdetes
6.    A krémet a pudingporból, tejből, cukorból és vajból készítjük.
7.    A sütemény tetejére csokoládébevonat kerül, amit vízgőz felett olvasztott csokoládéból és vajból készítünk.
8.    A süteményt hideg helyen pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.


Ez a sütemény nemcsak látványos, de ízletes is, így garantáltan elnyeri a vendégek tetszését.

2. Kedvenc-szelet – Mindenki kedvenc nagymama sütije


A kedvenc-szelet egy olyan sütemény, amely a neve alapján is könnyen a szívünkhöz nő. Két réteg tészta között egy kellemes diókrém található, amely minden falatot igazán különlegessé tesz.


 

Hozzávalók a tésztához:


•    50 dkg liszt
•    25 dkg margarin
•    15 dkg porcukor
•    1 tojás
•    1 csomag sütőpor
•    tej szükség szerint


Hozzávalók a krémhez:


•    20 dkg cukor
•    20 dkg darált dió
•    5 dl tej
•    2 evőkanál liszt


Bevonat:


•    20 dkg étcsokoládé


Elkészítés:


1.    A lisztet, margarint, cukrot és sütőport összekeverjük, majd a tojással és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
2.    A tésztát két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőle.
3.    A krémet a cukorból, darált dióból és tejből készítjük. A lisztet a tejhez adjuk, és sűrű krémet főzünk belőle.
4.    Az egyik tésztalapot megkenjük a diós krémmel, majd a másik tésztalapot ráhelyezzük.
5.    A tetejét csokoládébevonattal borítjuk.


Ez a sütemény egyszerre ropogós és krémes, amely minden korosztály számára élvezetet nyújt.

3. Rododó


A rododó egy igazi klasszikus sütemény, amelyet sokan a vaníliás-kakaós ízvilága miatt kedvelnek. Ez a sütemény szintén a családi összejövetelek kedvelt finomsága, hiszen egyszerű, mégis különleges ízvilágot hoz az asztalra.

hirdetes


Hozzávalók:


•    30 dkg liszt
•    10 dkg cukor
•    5 dkg vaj
•    3 tojás
•    2 evőkanál kakaópor
•    1 csomag sütőpor
•    1 dl tej


Krém:


•    1 csomag vaníliás pudingpor
•    3 dl tej
•    15 dkg vaj
•    15 dkg porcukor


Elkészítés:


1.    A tojásokat a cukorral és vajjal habosra keverjük.
2.    Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és tejet, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
3.    A két tésztát külön-külön megsütjük.
4.    A krémet a pudingporból, tejből, cukorból és vajból készítjük.
5.    A kétféle tésztát krémmel töltjük meg.
6.    A süteményt pihentetjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.


A rododó ízvilága a vaníliás és kakaós rétegek harmóniáján alapul, amely finom édességgel tölti meg a szájunkat, és visszahozza a régi idők süteményes élményeit.

A nagymama süteményei a legjobbak!


A nagymamák süteményei mindig különleges helyet foglalnak el a szívünkben. A méteres kalács, a kedvenc-szelet és a rododó nemcsak finomak, de a családi hagyományokat is tovább éltetik. Ezek a sütemények bármilyen alkalomra elkészíthetők, és garantáltan emlékezetes ízélményt nyújtanak. Ha valami klasszikusat szeretnél sütni, amely biztosan elnyeri a család tetszését, próbáld ki ezeket a recepteket, és hozd el a nagymamád konyhájának varázsát a saját otthonodba!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyarság Retró

Szótár

1998-as választások

Ahogyan az 1994-es választások az 1990-ben számszerűen alig jelentős baloldali erők számára... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra