Egyszerű, elronthatatlan, maradékmentő, spórolós, gyors, laktató és istenien finom, ez mind elmondható a töltött burgonyáról. Miért ne készítenéd el te is otthon ezt a mennyei finomságot? Annyira egyszerű, és nagyszerű, hogy akár egy home office munkanapba is belefér, garantáltan mindenki odáig lesz érte! De nem is húzom tovább az időt, mutatom is a 3 szuper töltött burgonya receptet, amit persze ízlés, és fellelhető otthoni alapanyagok szerint kedvetekre variálhattok!
Baconos-tojásos töltött burgonya
Szerintem ez az egyik legnagyszerűbb, legegyszerűbb, és legalapabb töltött burgonya recept. A bacon-tojás kombináció egyébként is nagy klasszikus, már ha csak a reggelikre gondolunk, de kombinálva egy kis krumplival, egyszerűen mesésé ízkombinációt kaphatunk, nézzük is a baconos-tojásos töltött burgonya receptjét!
Hozzávalók a baconos-tojásos töltött burgonyához
4 db nagyobb burgonya
2 db újhagyma
fél csokor petrezselyem
4 szelet bacon
5 dkg sajt
4 db tojás
2 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
bazsalikom ízlés szerint
A baconos-tojásos töltött burgonya elkészítése
1. Minden a burgonyákkal kezdődik: egy alapos mosás után sós vízben megfőzzük őket.
2. Az újhagymát, petrezselymet, valamint bacont is apróra vágjuk.
3. Ha megfőttek a burgonyák, levágjuk a tetejüket, és egy apró kanál segítségével kikanalazzuk a belsejüket.
4. A vajat megolvasszuk, belereszeljük a fokhagymát, és bekenjük ezzel a burgonyákat.
5. Ízlés szerint fűszerezzük a burgonyákat, sóval, borssal, oregánóval, valamint bazsalikommal, majd bele szórjuk a sajt, a hagyma, valamint a bacon felét, ezután pedig óvatosan beleütünk egy-egy tojást. A tojást is sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a petrezselyemmel, a maradék baconnel és sajttal.
6. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe 180 fokon 20-30 percig sütjük.
Magyaros töltött burgonya
Ha rajongtok a magyar konyháért, akkor ezt a receptet is imádni fogjátok. Burgonya, kolbász, szalonna, meg némi tejföl, kell ennél több egy igazi hazai ételhez? Mutatom is a magyaros töltött burgonya receptrét!
Hozzávalóka a magyaros töltött burgonyához
5 db nagyobb burgonya
15 dkg gyulai kolbász
5 dkg füstölt szalonna
2 db főtt tojás
1 db tojás
1 csokor snidling
375 g tejföl
só ízlés szerint
A magyaros töltött burgonya elkészítése
1. Szintén a burgonyákkal kezdjük a folyamatot: egy alapos mosás után sós vízben megfőzzük őket, majd hosszában kettévágjuk, és a belsejüket óvatosan kiskanállal kikanalazzuk.
2. Az apró kockára vágott szalonnát zsírján kisütjük. A szalonna zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat.
3. Felkarikázzuk a kolbászokat, a tojásokat és a snidlinget is felvágjuk. A kiszedett krumplival összekeverjük a szalonnával a maradék zsírral, a kolbásszal, a tojással, valamint snidlinggel, majd sóval ízesítjük.
4. Felverünk egy tojást, és két evőkanál tejföllel elkeverjük, ezt szintén hozzáadjuk a burgonyás, kolbászos, szalonnás, tojásos, snidlinges mixhez. Ez lesz a töltelék, amit púpozva a burgonyákba teszünk.
5. A burgonyákat a tűzálló tálba helyezzük, majd a maradék tejfölt a tetejére tesszük, előmelegített 200 fokos sütőben pirulásig sütjük.
Tarjával töltött édesburgonya
Mert ugye nem csak a hagyományos burgonya van a világon, hanem bizony az édesburgonya is kezd egyre elterjedtebb lenni. Nem kell félned az édesburgonyától, hiszen ugyanolyan egyszerűen lehet vele dolgozni, mint a hagyományossal, és nagyon ízletes is. Most egy alapreceptet mutatok, de más verzióban is el lehet készíteni természetesene.
Hozzávalók a tarjával töltött édesburgonyához
4 db édesburgonya
20 dkg sült sertéstarja
4 evőkanálk tejföl
10 dkg cheddar sajt
2 közepes db újhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
A tarjával töltött édesburgonya elkészítése
1. Megint csak a burgonyákkal kell kezdeni, bár az édesburgonyát kicsit máshogyan kell előkészíteni: az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd megszurkáljuk, és 200°C-os sütőben nagyjából 45 perc alatt puhára sütjük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt levágjuk a tetejét, és óvatosan kikaparjuk a belsejét.
2. A kikapart édesburgonyát villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a felkockázott sült tarját, valamint a sajt 2/3 részér, sóval, borssal ízesítjük, majd megtöltjük vele az édesburgonyákat.
3. Tűzálló edénybe helyezzük, majd a maradék sajttal megszórjuk a tetejüket.
4. 180°C-os sütőben 10-15 percig, amíg a sajt szépen ráolvad süssük, frissen aprított petrezselyemmel, valamint újhagymával megszórva tálaljuk.