4 isteni kenyérben sült sonka recept, ahogy nagymamám készíti

TK

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nagymamám minden évben úgy gondolja, hogy szeretne túlleni egyszerre a húsvéti kenyér-sonka kombináción, így már évek óta különböző receptekkel kísérletezik, hogyan tudja tökéletesen beborítani kenyérrel a sonkát, csülköt vagy tarját, így meglepve a családot egy újabb húsvéti ínyencséggel. Most megkérdeztem tőle, eddig hogyan készítette el őket és elhoztam receptjeit Nektek.

1.    Sült sonka cipóban, ahogy a nagyi készíti


Hozzávalók 


-    1 db tojás
-    40 dkg finomliszt
-    4 dkg élesztő
-    1 evőkanál só
-    1 evőkanál cukor
-    80 dkg sonka
-    2,5 evőkanál olaj
-    2 dl víz
-    1 kávéskanálnyi őrölt köménymag


Elkészítéséhez először szitáljuk a lisztet egy nagyobb tálba, majd a közepébe készítsünk egy mélyedést. Keverjük el a cukrot és az élesztőt 1 dl langyos vízben, majd öntsük azt a liszt közepébe, s a széléről keverjük hozzá a lisztet. Takarjuk le, majd nagyjából 15 percig hagyjuk kelni.


A másik 2 dl vízben keverjük el a sót, majd a 2 evőkanálnyi olajjal és köménymaggal együtt adjuk a liszthez. Amennyiben szükségesnek érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés langyos vizet, ezt főleg a liszt minősége fogja meghatározni. Dagasszuk hólyagosra, majd langyos helyen dagasszuk tésztánkat kétszeresére.

hirdetes


Gyúrjuk át a tésztát egy lisztezett munkalapon, majd nyújtsuk négyzet alakúra.


Kenjük meg a széleket vízzel, helyezzük a tészta közepére a sonkát, majd hajtsuk rá a szeleteket. Igazítsuk az egészet cipó formájúra, s helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe – hagyjuk letakarva még egy órát kelni.


Keverjünk el egy tojássárgáját 1 kávéskanálnyi olajjal, majd kenjük meg a cipó tetejét, s 200 fokon előmelegített sütőben süssük aranybarnára ételünket. Ez nagyjából 35 – 40 percet fog igénybe venni. A sütő aljába tegyünk egy lábasba vizet.


Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekben tálaljuk.

 

Nincs ötleted, milyen dekoráció kerüljön a húsvéti asztalra? Inspirálódj galériánkból!

#GALERIA-89#


2.    Burgonyás kenyérben sült sonka nagymamám konyhájából


Hozzávalók


-    30 dkg liszt

hirdetes
-    60 dkg főtt sonka
-    1 dkg élesztő
-    25 dkg főtt burgonya
-    4 dl víz
-    köménymag, só ízlés szerint


Az elkészítéséhez először a tésztához valókat – a vizet, finomlisztet, főtt burgonyát – alaposan összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, majd enyhén megsózzuk. 


Formáljunk tésztánkból egy cipót, majd hagyjuk nagyjából 20 percig állni. 


Ezután nyújtsuk ki a kissé már megkelt tésztánkat, s közepébe csomagoljuk be a sonkát. Kenjük meg a tetejét langyos vízzel, valamint ízlés szerint még sózhatjuk. Sütés előtt szórjunk rá ízlés szerint köményt. 


Helyezzük egy sütőlapra, vagy sütőpapírral bélelt tepsire, s 180 fokon süssük aranybarnára ételünket.
 

Amennyiben érdekel másik két isteni receptünk is, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Wenckheim-kastély

Wenckheim-kastély: A Békés megyei Szabadkígyóson található ez a kastély, mely 1875-79... Tovább

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Tovább a lexikonra