5 szokás, ami könnyen elronthatja ételed – ezeket kerüld el főzés közben!

TK

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amennyiben szoktál főzni, biztosan Te is a legjobbat szeretnéd kihozni minden ételedből – ehhez pedig nem csupán a megfelelő alapanyagok szükségesek. Vannak olyan egyszerű szokásaink, melyek nagyon könnyen képesek befolyásolni főztöd végeredményét, nem feltétlenül pozitív irányba.

Mindenki ragaszkodik szokásaihoz, ám amikor főzünk, akadnak azok között olyanok, amiket érdemesebb elhagyni – ételünk ízvilága végett. Ezek az apró dolgok nem csak ebédünk ízét, minőségét, de akár még rosszabb esetben egészégünket is károsíthatják. 


Főzési szokásaink egy idő után könnyen automatikussá válnak, amikor például másoktól igyekszünk tanulni, esetleg internetről lesünk el egy-két trükköt – közülük mégsem mindegyik biztonságos. Mostani cikkünkben elmondjuk, mik azok, amiket érdemesebb elfelejtened, amennyiben igazi konyhatündér szeretnél lenni!


Az olaj hevítése


Gyakran, már a főzés elején egy káros szokásba ütközhetünk – mégpedig az olaj túlhevítésével. Természetesen, érdemes azt felmelegíteni, amikor főzésre kerül a sor – mégsem kell arra pontra eljutni, hogy olajunk már füstöljön! Amennyiben azt túlforraljuk, az olajnak nem csak ízét veszítjük el, de sok, szervezetünk számára hasznos antioxidánst is. Arról nem is beszélve, hogy ezesetben káros anyagokat készítünk, melyeket egészségünk nem fog megköszönni.

hirdetes


Állandó kevergetés


Lehetséges sokat kevergetni egy ételt? Igen! Persze, amennyiben nem szeretnénk, hogy ételünk odaégjen, esetleg letapadjon, érdemes egyszer-kétszer főztünket megkeverni – mégis, ha ropogós, isteni végeredményt szeretnénk, érdemes felhagyni az állandó kevergetéssel. Érdemes azt is megemlíteni, hogy ha sokszor megkeverjük ételünket, azzal azt egy konkrét péppé törhetjük, melyet szintén érdemes elkerülni. A péphatást ugyanakkor ez is elérheti, ha túlságosan telepakoljuk serpenyőnket, így érdemes arra is odafigyelnünk. Bár több időbe és energiába telhet megfőzni külön az alapanyagokat, mégis ízletesebb ételt kaphatunk általa.

hirdetes

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Bárány Róbert

Bárány Róbert: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1914-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Tovább a lexikonra