Különleges karácsonyi bejglitorta recept - készítsd egyedien a bejglit

VN

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Valami különlegese karácsonyi süteményt szeretnél tenni idén az ünnepi asztalra, de azért nem szeretnéd teljesen elengedni a klasszikus vonalat sem? Akkor mutatunk egy tökéletes receptet hozzá, a bejgli receptjét gondoltuk újra, a diós és mákos bejglit vegyítettük és adtunk neki torta formát, így megszületett a bejglitorta. 

Hozzávalók a bejglitortához

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás villával felverve
1 dl tejföl
2 evőkanál porcukor
1 dkg élesztő
csipet só

A diós töltelékhez:

20 dkg darált dió
1 dl forró tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál zsemlemorzsa
3 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 kis reszelt alma

A mákos töltelékhez:

20 dkg darált mák
1 dl forró tej
10 dkg cukor
1 evőkanál búzadara
1/2 citrom reszelt héja
3 dkg mazsola
1 kis reszelt alma
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 tojás a kenéshez
3 cl rum a mazsolák áztatásához

A bejglitorta receptje

1. Még mielőtt a sütés-főzéshez hozzá kezdünk, nulladik lépésként a mazsolát néhány órára beáztatjuk kb. 3 cl rumba.

2. Majd jöhet a bejglitorta tésztájának az elkészítése: A tésztához a lisztben a vajat és az élesztőt szétmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 3 cipót formázunk belőle.

hirdetes

3. Ha kész a tészta, akkor letakarva pihentetjük körülbelül fél órát.

4. Miközben pihen a tészta hozzákezdünk a tölteékek elkészítéséhez: mindkét töltelék esetében ugyanúgy járunk el, bármelyikkel kezdhetjük a sort. A tejet a cukorral felforraljuk, félrehúzzuk, belekeverjük a diót, illetve mákot, valamint a többi hozzávalót, és kihűtjük. 

5. Előveszünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és kibéleljük sütőpapírral. Az első tésztagombócot a forma nagyságára kinyújtjuk, a formába helyezzük, és a diós tölteléket elosztjuk rajta, majd a második kinyújtott lappal fedjük, és elsimítjuk rajta a mákos tölteléket, végül a fedőlappal befedjük, de akár több réteget is lehet készíteni.

hirdetes

6. Ha kész a bejglitorta rétegezése, akkor tojássárgájával lekenjük, és hagyjuk is megszáradni, majd újra lekenjük, de most már fehérjével, és hideg helyen pihentetjük egy fél órácskára.

7. Előmelegített 190 fokos sütőbe tesszük, miután villával megszurkáltuk, és 25-30 perc alatt megsütjük. A legjobb másnap tálalni, mikor már az ízek összeértek.

Jó étvágyat és kellemes ünnepi készülődést kívánunk! 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyarország

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelés manapság egyre népszerűbb, hiszen ez egy kényelmes megoldás, amivel rengeteg... Tovább

Márton nap

Márton nap: Egy népszokás, mely nem egyházi kialakulású. Anno Márton napja határnapként... Tovább

Tovább a lexikonra