A békebeli zserbó titka: ezzel a recepttel olyan lesz, mint a nagymamáinké

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy igazi mennyi finomság, amit annyi, de annyiféleképpen el lehet készíteni. Mi most mégis a klasszikus nagyanyáink által is készített zserbó receptjét hoztuk el nektek, illetve elárulunk néhány titkos praktikát is az elkészítésével kapcsolatban! Nézzük is hogyan készül a hagyományos, békebeli zserbó!

A zserbó története

A zserbó nem más, mint a csokoládé, dió és sárgabaracklekvár isteni harmóniájának csodálatos szüleménye. De honnan is ered ez a finomság, nézzük a zserbó eredetének történetét! A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) francia cukrászmester találta fel a süteményt, ami azonnal meg is alapozta a hírnevét. Az igazi történelme azonban Kugler Henrikkel kezdődött, ő hívta meg ugyanis Gerbaud Emilt, aki itt telepedett le 1884-ben, és alkotta meg a mai napig nagy kedvencünknek számító mágikus zserbót. 

Titkos praktikák a békebeli zserbóhoz

Zserbót készíteni manapság már nagyon sok féleképpen lehet, ha megnézzük az interneten számtalan különböző zserbó receptet találhatunk: diétás, cukormentes, gluténmentes, tejmentes, gyors, vagy éppen hihetetlenül egyszerű. De ha úgy, és olyanra szeretnénk elkészíteni, ahogyan nagymamáinktól jól megszokhattuk, akkor ezeket a praktikákat ajánlott betartani. 

A töltelék: bizony a töltelék igenis kulcsfontosságú. Első számú szabály: a töltelékkel sosem spórolunk, a zserbó készítésénél meg pláne nem. És ugye szerinted sincs párja a házi készítésű baracklekvárnak?

hirdetes

Az omlós tészta: hogy mi nagymamáink omlós zserbó tésztájának a titka? A zsír! Használj te is zsírt margarin vagy vaj helyett!

Élesztő vagy sütőpor? Nálatok is megy a vita, hogy hogyan készül az eredeti zserbó? Nálunk karácsonykor állandó vita téma. Mivel nagymamáink nem ismerték a sütőport, szinte biztos lehetsz benne, hogy az élesztős recept, az eredeti!

A békebeli zserbó receptje

Az eredetének tisztázása, és a titkos praktikák után nézzük is a legendás, eredeti zserbó receptet.

Hozzávalók a békebeli zserbóhoz

50 dkg liszt
5+10 dkg porcukor
20 dkg zsír
1 dl langyos tej
2 db tojás
1,5 dkg élesztő
2 csipet só
20 dkg darált dió
40-50 dkg baracklekvár (ízléstől függ)
15-20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál vaj

A békebeli zserbó elkészítése

1. Első lépésként az élesztőt egy csipet sóval langyos tejbe morzsoljuk.

2. A lisztet a zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadunk 5 dkg porcukrot, egy csipet sót, tojásokat, valamint a felfuttatott élesztőt. Ha túl kemény a tészta, akkor még egy kis langyos tejet adhatunk hozzá. Ha megfelelő állagot kapunk, akkor 3 részre osztjuk a tésztát, és pihentetjük.

hirdetes

3. Pihentetés után három egyforma vastagságú és méretű tésztalapot nyújtunk belőle. 

4. Az első tésztalapot a tepsibe helyezzük, megkenjük baracklekvárral, majd meghintjük dióval és porcukorral, és megszurkáljuk kicsit villával, ezután jöhet a második lap hasonlóképpen, lekvár, dió porcukor, szurkálás, és a harmadik lap, aminek a tetejére egyelőre nem kerül semmi, de ezt is meg kell szurkálni villával.

5. Ha megvan a rétegezés, akkor egy jó félórát pihentetni kell.

6. Pihentetés után előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sülni hagyjuk. Fontos, hogy ne használjunk légkeveréses üzemmódot.

7. Ha megsült hűlni hagyjuk. Majd vajjal olvasztott csokoládét kenünk a tetejét.  A csokoládémázat érdemes langyosan és gazdagon kenni a sütemény tetejére. Ez alá még akár egy vékonyabb lekvár réteg is kerülhet!

Jó étvágyat kívánunk!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Állatok Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarország Magyarság Retró

Szótár

Szentgáli Kőlik-barlang

Szentgáli Kőlik-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. A... Tovább

Ásványvizeink

Ásványvizeink: Európa az ásványvíz források hazája, Magyarország pedig Európa egyik... Tovább

Tovább a lexikonra