Hoztunk nektek egy nagyon izgalmas, különleges, és nem utolsó sorban mennyei receptet, a kicsit melegebb, mediterrán régiókból, ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor teljesen kontinensünk legdélebb vidékéig, Spanyolföldig mentünk érte. Íme a spanyolok kedvenc édességének eredeti és hamisíthatatlan receptje: churros recept, ami felvidítja a borongós, téli napokat.
Mi az a churros?
Oké, oké, meghoztuk a churros eredeti, és hamisítatlan receptjét, egészen Spanyolországból, de mi ez? A churrost sok helyen csak spanyol fánkként emlegetik, a churros gyakorlatilag egy sült tészta, ami Spanyolországból származik, de Portugáliában is oda vannak érte, és a Dél-Amerikai régióban is nagyon elterjedt, történelmi és kulturális okok miatt. A churros eredete nem világos. Az egyik elmélet szerint a koncepciót Kínából hozták Európába a portugálok, majd átkerült Spanyolországba, és igazából ott nyerte el a ma is ismert formáját, a csillag alakját. Egy másik elmélet szerint a churrost spanyol juhászok készítették a friss pékáruk helyettesítésére, ugyanis ennek a tésztáját rendkívül egyszerű volt elkészíteni, és a nyílt tűzön is meg lehetet sütni. Ma már rengeteg változatban megtalálható, de a leggyakrabban csokiöntettel mártogatva eszik reggelire ezt a finomságot a spanyolok. Mi az eredeti spanyol churros receptet mutatjuk be nektek, egy kis módosítással. Ha Spanyolországban járunk, akkor a Spanyol piacokon hosszú csigaformában találkozhatunk vele, de egyszerűbb az egyenes változatot elkészíteni.
Hozzávalók a spanyol churroshoz
110 g liszt
50 g vaj
2 darab tojás
250 ml víz
2 teáskanál cukor
1 csipet só
ízlés szerint olaj (sütéshez)
ízlés szerint fahéjas cukor (meghempergetéshez)
+ A csokiöntethez
100 g étcsokoládé
125 ml tejszín
A churros elkészítse
1. A vizet, a vajat, a cukrot, valamint a sót tegyük egy kis lábasba, és közepes lángon forraljuk fel. Ha felforrt, folyamatos kevergetés közben adjuk hozzá a lisztet, mikor 1-2 perc után egyenletes masszát kaptunk (közben folyamatosan kevergetni kell) húzzuk le a tűzről.
2. Annak érdekében, hogy hűljön párszor forgassuk át, és ha már nem tűzforró, akkor egyesével keverjük bele a tojásokat.
3. a kapott tésztát töltsük bele csillagfejű kinyomóval ellátott habzsákokba.
4. Készítsünk elő egy serpenyőt, és öntsük fel bő olajjal, ha 170 fokos az olaj, akkor már nyomhatjuk is bele a tésztát. Körülbelül 10 cm hosszú rudakat érdemes formázni. Körülbelül 2-3 perc alatt aranybarnára sül, ezért nem érdemes egyszerre sokat az olajba nyomni, vagy otthagyni.
5. Érdemes papírtörlőn lecsepegtetni kicsit az olajról, de még melegen megforgatni fahéjas cukorban.
6. Ha igazán spanyolosan szeretnéd fogyasztani a churrost, akkor készíts hozzá csokiöntetet is. Törd darabokra a csokoládét, öntsd egy tűzálló tálba a tejszínnel együtt, és egyszerűen csak mikróban olvaszd össze gyakori kevergetés mellett!