Süteményekből soha nem lehet elég. Minden vasárnapi ebéd előtt ez az egy érdekel: milyen sütemény lesz? Szerintem ez határozza meg az egész ebéd végkimenetelét, a záró édes falatok. Ezt a sütés nélküli sajttorta receptet az egyik ismerősömtől kértem el, aki egyébként nemrég a Nosaltyn találta. Arra gondoltam, hogy megosztom veletek is, hiszen a tavasz, vagy akár a húsvéti asztal nagy sztárja lehet, és még sütni sem kell.
Citromtorta sütés nélkül
A sütés egy külön művészet, amihez szerintem mindenkinek a saját nagymamája, édes anyukája ért, vagy értett a legjobban. Nem mindenki lehet mestercukrász, ahhoz hogy igazán finom süteményt lehessen készíteni nagyon sok tapasztalat, megérzés, és varázslat szükséges. Hogy meddig keleszted a tésztát, milyen hőfokon mennyit kell sütni, hogy ne száradjon ki, vékony legyen, ne ragadjon le, és még ezernyi dolog van, amire figyelni kell. Azonban a sütés nélküli süteményekkel sokkal könnyebb dolga lehet az embernek. Nem azt mondom, hogy ezt nagyon egyszerű elkészíteni, semmilyen tudás nem kell hozzá, és nem kell figyelni. De valljuk be, azért nagy könnyebbség, hogy nem kell csavargatni a sütőt. Igen, vannak olyan istenadta tehetségek, akiknek már az első dobostorta próbálkozásuk is jobban sikerül, mint másnak az ezredik piskótája, de azért nem mindenki van ezzel így. Ha le akarod nyűgözni a családodat, barátaidat, de nincs időd sütni, vagy csak nem akarsz kísérletezni, akkor ezt a sütés nélküli citromtortát készítsd el nekik! Imádni fogják! Ezt a citromtortát még a nem édesszájúak is imádni fogják, mert nem túl édes, de azért pont elég édes, tökéletes ebéd utáni, vagy délutáni könnyed desszert! Most nézzük az elkészítését!
Hozzávalók a sütés nélküli citromtortához
A torta alapjához
- 12 dkg vaj
- 25 dkg háztartási keksz ( mi Győri Édes kekszet használtunk)
A krémhez
- 2 citrom leve, valamint reszelt héja (a héj miatt bio-t ajánlunk)
- 15 dkg porcukor
- 2.5 dl habtejszín
- 40 dkg sovány túró
- 20 g zselatinfix
A sütés nélküli citrom torta elkészítése
Első lépésként a torta alapjának összeállításával kell kezdeni, ehhez meg kell darálni a kekszet 8utolag gondoltam én is bele, hogy mi lenne, ha legközelebb alapból darált kekszet vennénk)… Majd a vajat megolvasztani, és ezt a kettő elkeverni, majd egy kapcsos tortaforma aljára tenni (mi 28-as méretet használtunk), majd szépen eloszlatni, és hűtőbe tenni, még a krémet készítjük. Jöhet is a krém: túrót összekeverjük a cukor felével és a citrom héjával. A citromokat lefacsarjuk, és a lébe beletesszük a zselatint, majd kis lángon megolvasztjuk ezt, de csak kis lángon, forralni nem szabad! Ezután a tejszínt verjük fel, kemény habbá, ha minden megvan, akkor a habot, a zselatinos citrom levet, és a maradék cukrot belekeverjük a túrós krémbe, alaposan elkeverjük. Ha ez meg van, akkor a krémet egyszerűen csak az alapra tesszük, elegyengetjük, 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt mi vékony citromkarikákkal díszítettük, de lehet citrom reszelt héjával is!