Igazi retro recept! – Itt az eredeti vödrös csalamádé recept!

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kinek ne lenne ismerős a vasárnapi ebédasztalról a nagymama legfinomabb vödrös csalamádéja. Ha most szeretnéd megtudni mi is a titka a tökéletes receptnek, akkor vedd a ceruzát és a tollat vagy mentsd el ezt a receptet, ugyanis mostantól Te szolgáltathatod a kísérőt a vasárnapi főételek mellé. Ez a tökéletes módja, hogy eltegyük a friss zöldségeinket a kertből, amiket oly kitartóan ápolgattunk, hogy télen is kiélvezhessük őket és ne vesszenek kárba.

Ez a tökéletes vödrös csalamádé recept


Sokunk kedvence a nagymamáink által készített finom savanyúság, amit könnyen elrakhatunk télire, csupán a zöldségeket kell felszeletelnünk, ráöntjük a levet és már kész is! A savanyúság igazi hungarikumnak számít és a kovászos uborka mellett, talán a csalamádé a másik legkedveltebb mindközül. Mi magyarok ne is tudnánk elképzelni savanyúság nélkül a vasárnapi ebédasztalon található rántott húst, krumplipürét vagy a csirkepaprikást egy kis csalamádé nélkül, és ha eddig még nem próbáltad elkészíteni itt az alkalom! Hidd el nem bonyolult és tényleg a saját ízlésed szerint alakíthatod. De lássuk mi is a titok, amitől olyan finom lesz, mint ahogyan a nagymamáink készítették annak idején! Itt a tökéletes vödrös csalamádé recept, te mikor kezdesz neki?


A vödrös csalamádé recept hozzávalói:

hirdetes


•    káposzta,
•    uborka,
•    kápia paprika,
•    vöröshagyma,
•    karfiol,
•    zöld paradicsom (kihagyható),
•    sárgarépa.


A csalamádé felöntőlé hozzávalói:

•    10 liter víz,
•    1 kg cukor,
•    1/2kg só,
•    1 liter 10%-os ecet,
•    2 zacskó nátrium benzoát,

hirdetes
•    1 evőkanál borkén.

A vödrös csalamádé recept elkészítése

Mossuk meg a zöldségeket alaposan, nem kell meghámozni őket, elég ha alaposan megtisztítjuk őket. Vágjuk vékony szeletekre az összes zöldséget és tegyük bele egy nagy és tiszta vödörbe. Ezután készítsük el a felöntőlevet, amihez elegendő a hozzávalóit összekevernünk, majd ezután öntsük rá a zöldségekre. A titok, hogy a levet nem kell felforralni, csak simán hidegen összekeverünk mindent és mehet is a zöldségekre. Dunsztolás nélkül is hosszú ideig eláll. Vödörben is sokáig eláll, de ha igazán tartós savanyút szeretnénk, tegyük át üvegekbe. A zöldségek tetszés szerint mehetnek bele, tegyünk többet abból, amit jobban szeretünk, ha valamit pedig nem szeretünk, azt hagyjuk ki.
 

Ugye milyen egyszerű titka van a tökéletes vödrös csalamádé receptnek? Te is könnyedén elkészítheted a nagymamáink receptjét egyszerűen és akár már a hétvégi ebédasztalnál tálalhatod is a finomabbnál-finomabb főételek mellé, hogy tökéletes legyen az ebéd!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Nemzeti Múzeum

Nemzeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely... Tovább

Székesfehérvár

Manapság Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelye, Magyarország egyik legnagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra