A császármorzsát külföldön és itthon is nagyon sokan szeretik, azonban csak kevesen ismerik a tökéletes receptjét! Éppen ezért hoztam el nektek most ezt a cikket, itt megtalálhattok mindent, amit csak tudni illik a császármorzsáról!
Érdekességek a császármorzsáról
A császármorzsa vagy daramorzsa (más néven porozinkó, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel.
A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya.
Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent. Szegeden és környékén cicvara vagy csicsvara néven is emlegetik, mely a térségben közismert, hasonló módon készülő étel. Most pedig jöjjön a tökéletes recept!
Hozzávalók: 40 dkg búzadara, 20 dkg liszt, 8 tojás, 0,7-1 liter tej, késhegynyi só, 8-10 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj vagy zsír, 5 dkg mazsola.
Elkészítése
A búzadarát és a lisztet tálba tesszük, ráöntjük a hideg tejet, jól összekeverjük és 30-40 percig pihentetjük, hogy a daraszemek megduzzadjanak. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, egy kis sót, megmosott, szárazra törölt citrom reszelt hóját (vigyázzunk, csak a sárga héjrészt reszeljük, a fehér belső héja keserű ízű), a cukor felét és jól eldolgozzuk. A pecsenyesütőt a zsírral együtt mérsékelten forró sütőbe tesszük, amíg a habot felverjük, a zsír megforrósodik.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és részletekben, óvatosan a tésztához keverjük. A tésztát a megforrósodott zsiradékba öntjük, nem keverjük össze; betesszük a sütőbe és mérsékelt melegen addig sütjük, amíg az anyag megalvad. Ekkor lapátkanállal összevagdaljuk, hozzáadjuk a forró vízben megmosott, megszárított mazsolát, a cukor megmaradt felét, jól összekeverjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 10 perc múlva újból kivesszük, morzsára daraboljuk, és ha még nem sült volna meg, még 6-8 percre visszatesszük.
Vigyázzunk, ne szárítsuk meg a tésztát. Porcukorral leszórva tálaljuk, kis üvegtányéron málnaszörpöt vagy egy kis hígított baracklekvárt adunk mellé. Ha nincs sütőnk, mérsékelt melegen a tűzhelyen is süthetjük akkora lábasban, hogy a beleöntött tészta egy ujjnyi vastagságú legyen. Ha a tűzhelyen sütjük, a beöntött tésztát állandóan keverni kell.
Forrás: Ketkes.com; Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.