Csörögefánk (forgácsfánk) recept

Sz. F. , ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A magyarok egyik legkedvesebb eledelét mutatom most be nektek, ami nem más, mint a csörögefánk, vagy forgácsfánk. Cikkünkben egy remek receptet is találhattok! 

Ha szóba jönnek a fánkok, a legtöbbeknek a kerek, középen vékonyabb, vagy teljesen lyukas finomságok jutnak eszükbe. Habár ezek kétségtelenül a népszerűbb változatok, létezik néhány magyar különlegesség, amik legalább ennyi figyelmet érdemelnek.

A csörögefánkokat a hagyomány szerint februárban szokás fogyasztani, persze senki sem tilthatja meg, hogy az ember ősszel, vagy a legnagyobb nyári forróság közepén készítse el őket. Forgácsfánkként is ismertek – ezt az elnevezést faforgácshoz hasonló formáikról kapták.

A lapos tészták a sütés során feldagadnak és kellemes textúrát kapnak, egy kis ropogós héjjal. Mivel szokatlan formájuk ellenére fánkokról van szó, így természetesen az ízesítés sem maradhat el, ami általában cukor és lekvár formájában jelenik meg. Elég az étvágygerjesztésből! Lássuk, hogy miből és hogyan készül a csörögefánk! A következő oldalon folytatom! 

Hozzávalók (kb. 25 fánkhoz)

  • 250g fehér süteményliszt
  • hirdetes
  • 150ml tejföl
  • 1 teáskanál porcukor
  • 50g szobahőmérsékletű vaj
  • 3 tojássárgája
  • egy csipetnyi só
  • napraforgó- vagy növényolaj
  • további porcukor és lekvár tálaláshoz

Elkészítése

  • Szórd a lisztet egy keverőedénybe, majd vágd fel az 50g vajat vékony szeletekre, és add hozzá őket a liszthez. Nyomd össze őket, amíg egyenletes textúrát nem kapsz.
  • Add hozzá a többi hozzávalót is a vajas-lisztes keverékhez, és keverd el őket, amíg az egész egy lapos felületen gyúrhatóvá nem válik.
  • Tekerd celofánba és hagyd állni 10-15 percig a hűtőben.
  • Amíg a tészta a hűtőben van, készíts elő egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányért és melegíts fel egy jó adag növényolajt egy serpenyőben. Hogy mennyi olajra van szükséged, az a serpenyő méretétől függ – a lényeg az, hogy miután a tésztadarabokat belehelyezed, az olaj teljesen befedje őket.
  • hirdetes
  • Szórj egy vékony réteg lisztet egy nyújtódeszkára, és egyengesd ki a tésztát vékony (nagyjából 3mm), négyszögletű formájúra. Ha igazán ropogósra szeretnéd csinálni a fánkokat, akkor még ennél is vékonyabbra nyújtsd.
  • Fogj egy tésztavágót, pizzavágót, vagy kést, és vágj ki a tésztából hosszúkás, 5 x 10 cm-es darabokat.
  • Vágj egy vékony rést a kivágott darabkák közepén, a hosszú oldalakkal párhuzamosan, de ne vágd őket ketté. Ez után óvatosan fogj egy középen bevágott tésztadarabot, fogd össze az egyik hosszabb végét, és dugd át a nyíláson, hasonlóan ahhoz, mintha egy görcsöt kötnél.
  • Süsd meg a fánkokat az ekkorra már biztosan forró olajban, de ügyelj rá, hogy ne füstölgően forró olajba helyezd őket. Amikor világos aranybarna színt vesznek fel, kiveheted őket az olajból.
  • Helyezd a kész fánkokat egy papírtörlővel kibélelt tányérra, hogy a papír felszívhassa a maradék lecsöpögő olajat róluk. Ez után porcukorral és lekvárral ízlés szerint tálalható és fogyasztható!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar

Szótár

Mátra

Mátra: Országunk első számú hegye. A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus... Tovább

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget: Az egyik leghíresebb része az országnak, mert ez annyira a Balaton része,... Tovább

Tovább a lexikonra