Ha idén szeretnél megmaradni a bevált karácsonyi ízek mellett, de szeretnéd azokat újszerű formában tálalni, akkor jó helyen jársz. Az úgynevezett diós kosárkák pontosan ezt kínálják!
Ezek a muffinokhoz hasonló édességek kiválóak bármilyen eseményre, legyen szó születésnapokról, évfordulókról, karácsonyozásról, vagy egy egyszerű családi összejövetelről. Ha még sosem kóstoltad őket, akkor itt az ideje megtanulni, hogy hogyan készülnek, mert az omlós tészta és a diós töltelék párosába egyetlen harapás után beleszeretsz majd!
Mire lesz szükséged hozzá? Az alábbi mennyiségek 25-30 kosárkához elegendők!
A tészta:
- 400g liszt
- 15g sütőpor
- 100g porcukor
- 4 tojássárgája
- 250g vaj
A töltelék:
- 400g darált dió
- 200g porcukor
- 4 tojásfehérje
- 1 teáskanál zitromhéj
- 100-150g kajszibarack lekvár
Szükséged lesz még továbbá 80-100 olvasztott vajra a sütőformák kikenéséhez. A következő oldalon elmondom részletesen az elkészítés menetét!
Először is alaposan ki kell vajaznod a sütőformákat. Keverd össze a lisztet a cukorral és a sütőporral. Ez után mehet bele a 4 tojássárgája és a kockára vágott vajdarabok. Gyúrd össze őket alaposan, majd nyújtsd ki a tésztát 4-5 mm vastagságúra.
Fogj egy akkora tésztavágót, ami passzol a sütőformák átmérőjének méretéhez, és vágj ki vele egy-egy tésztadarabot a sütőformákba. Óvatosan nyomkodd hozzá a tésztabélést a formák falához belülről, majd tegyél egy teáskanálnyi kajszibarack lekvárt minden sütőforma közepébe. Keverd össze a tojásfehérjét és a porcukrot. Amikor a keverék itt-ott elkezd hegyesedni, finoman add hozzá a darált diót és a citromhéjat.
Most jön a legjobb rész: öntsd a keveréket a formákba! Ha mind kész, helyezd a formákat egy sütőtálcára és süsd őket 180°C-on 15-18 percig, vagy amíg aranybarna színűk nem lesz. Ha kész, már csak meg kell várni, hogy kicsit meghűljenek, és már veheted is ki őket a formákból! Jó étvágyat!