Azt bizonyára mind tudjátok, hogy a savas és a cukros ételek nem éppen kedvező hatással vannak fogaink egészségére. A fogainkra kártékony hatást gyakorló élelmiszerek listája azonban nem merül ki ennyinél, sőt, olyan ételek is vannak, amelyek fogyasztása segíthet fogaink épségének megőrzésében.
Mi van a cukrokkal?
Azt már kisgyerekkorunk óta tudjuk, hogy ah sok cukrot fogyasztunk, az a fogaink rovására mehet. De hogyan?
Ahogy első fogaink kinőnek, a fogszuvasodásért felelős baktériumok is működésnek indulnak, hatékonyságuk pedig annak függvényében változik, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk. A magas szénhidrát és cukor tartalmú élelmiszerek megfelelő táptalajt nyújtanak ezeknek a baktériumoknak, míg a zsírok és a fehérjék nem játszanak szerepet a fogzománc rombolásában.
Fontos, hogy a cukrok nem csak az édességekben találhatók meg, hanem például a ketchupban is, rejtett cukrok formájában.
A savak szerepe
A cukrok nem közvetlenül, hanem közvetetten károsítják a fogat, ugyanis a foglepedéket képző baktériumok alakítják őket savakká, amelyek majd megtámadják a fogzománcot és a fogszuvasodást okozzák.
Normális esetben a száj pH értéke 6 és 7 között mozog, azonban ezt az értéket a cukrok savas irányba tolják, a savak pedig kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál azonban semlegesíti a savakat és elősegíti a fogzománc regenerálódását.
Főétkezés után érdemes innunk legalább egy pohár vizet, hogy leöblítsük szánkból az ételmaradékokat, de fél óra elteltével akár fogat is moshatunk – előbb azonban nem érdemes, hiszen ilyenkor még sérthetjük fogainkat a száj savas állapota miatt.
A ragadós étkelek átka
A ragadós ételek átka nem más, mint a ragadás, ugyanis ezek azzal, hogy megtapadnak a fogakon illetve a szájüregben, hosszú távon idéznek elő savas állapotot és a baktériumok melegágyaként is szolgálnak. Ilyenek például a karamellák, az olvadós rágók és a vajas kekszek.
Mi van az üdítőkkel?
Sajnos, a fogaidnak csak a tiszta vízzel nem ártasz, sőt azzal még segítesz is, hiszen leöblítheted az ételmaradékokat és serkentheted a nyáltermelést, amely szintén segít a fogak védelmében. Az üdítők azonban vagy savasak, vagy cukrosak, vagy mindkettő – igen, még a gyümölcslevek is. Ha gyümölcslevet fogyasztasz, érdemes utána egy pohár vízzel leöblítened.
A csontok egészségén még a tejfogyasztás is segíthet, hiszen soka a benne rejlő kalcium.
Ha már megtörtént a baj
Ha felelőtlen étkezési szokásaink, vagy szájhigiéniánk következtében már megtörtént a baj és fel kell vennünk a küzdelmet a fogszuvasodással, érdemes fogorvos segítségét kérnünk. Ilyen esetekre nyugodt szívvel ajánljuk a Móricz Dental szájsebészetét Budapesten, ahol garantáltan jó kezekben leszel!