Egyre több halat eszünk!

EG

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bizonyára tudjátok, hogy mi, magyarok, meglehetősen kevés halat fogyasztunk. Azt tudtátok, hogy olyannyira keveset, hogy utolsók vagyunk az EU-ban? Pedig ennek nem kéne feltétlen így lennie: a hal egy rendkívül egészséges tápanyagforrás, amit nem szabadna ennyire mellőznünk az étrendünkből!

Szerencsére az elmúlt időszakban a kormány sokat tett a halfogyasztás felpörgetéséért. Kellett is, hiszen a baromfi és sertés áfájának csökkentése után komoly hátrányba került az ágazat. Szerencsére nem feledkeztek meg róluk, így most, hogy a költségvetési források erre lehetőséget adnak, 5 %-ra csökkentik a fogyasztási és telepítési célú hal áfáját.

Mit várhatunk ettől a módosítástól? Elsősorban azt, hogy érezhetően csökkeni fog a hal ára, akár 20 %-al is! Másrészt az ilyen esetekben jellemző, hogy kifehéredik a szóban forgó ágazat, illetve egy kicsivel nagyobb haszonnal dolgozhatnak az elmúlt években meglehetősen szűkösen élő halágazati szereplők. És persze kézenfekvő az is, hogy az alacsonyabb áron kínált halat többen emelik majd be vásárlókosarukba – az előrejelzések szerint évi átlag fél kilós halfogyasztás emelkedéssel számolnak a szakértők.

hirdetes

A következő oldalon megmutatjuk, hogyan alakult a halfogyasztás az elmúlt 50 évben Magyarországon!

Kevesled ezt a pár kiló halat? Gondoljunk csak bele:egy átlagos magyar évente ha kétszer eszik halat! Egyszer karácsonykor (cca. 40 dkg), illetve egyszer-kétszer a Balaton partján (cca. 50 dkg), ha már éppen eljut – ezen kívül szinte soha! A maradék elfogyaszott halat az egészségesen táplálkozók fogyasztják el: szerencsére van azért egy 4%-os tábor, aki hetente fogyaszt halat! 

A most következő grafikon azt mutatja be, hogyan alakult a halfogyasztás mennyisége 1970-től számítva, A felmérés csak 2014-ig tart! Reméljük, jövőre tényleg fél kilóval emelkedik a görbe!

hirdetes

Forrás: KSH-MTI

Kevesled ezt a pár kiló halat? Gondoljunk csak bele:egy átlagos magyar évente ha kétszer eszik halat! Egyszer karácsonykor (cca. 40 dkg), illetve egyszer-kétszer a Balaton partján (cca. 50 dkg), ha már éppen eljut – ezen kívül szinte soha! A maradék elfogyaszott halat az egészségesen táplálkozók fogyasztják el: szerencsére van azért egy 4%-os tábor, aki hetente fogyaszt halat! 

A most következő grafikon azt mutatja be, hogyan alakult a halfogyasztás mennyisége 1970-től számítva, A felmérés csak 2014-ig tart! Reméljük, jövőre tényleg fél kilóval emelkedik a görbe!

Forrás: KSH-MTI


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Szótár

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Csapatépítő tréning helyszín

A tréning helyszín kiválasztása fontos feladat, hiszen, mint minden eseménynél, ebben az... Tovább

Tovább a lexikonra