A magyar gasztronómia az évszázadokon át történő fejlődésnek és a változatos éghajlatnak köszönhetően roppant változatos ízvilágot képvisel, nem meglepő hát, hogy ízletes ételeinknek a világon hamar híre ment.
Hányszor halljuk például külföldi ismerőseinktől, hogy feltétlenül vigyünk magunkkal kinti látogatásunkkor egy nagy csomag Túró Rudit?
Alábbi válogatásunkban összegyűjtöttünk néhány olyan magyaros ételt, amelyeknek csodájára jár a világ, és mi, magyarok hétről hétre örömmel fogyasztjuk őket. Egy külföldről érkező vendég első találkozása a magyar konyhával – ha szeretnél biztosra menni - ezekkel az ételekkel történjen!
Levesek
Húsleves
Az egyik legkedveltebb levesünk a húsleves, ami nem hiányozhat a nagy családi összejövetelekről és ünnepi alkalmakról. Ez a népszerű leves igazán laktató finomság; hiszen ennek a zöldségekkel és marha, csirke, pulyka hússal készült harmonikus ízvilágnak szinte lehetetlen ellenállni. Rendszerint megbolondítjuk egy kis csípőspaprikával, illetve egy kevés levestésztával is, hogy még tartalmasabb legyen.
Amennyiben külföldi barátokat látunk vendégül ezzel a fogással nem lőhetünk mellé, biztosan repetát kér majd főztünkből.
Halászlé
A magyar gasztronómia egy másik gyöngyszeme a halkedvelők egyik nagy kedvence, a halászlé. Három nagy csoportját különböztetjük meg; dunai, tiszai és balatoni halászleveket, melyeknek elkészítési módjai különbözőek.
A magyaros halászlé mindig ponttyal készül, hiszen a ponty húsa nem esik szét a főzéskor. Ízének alapját pedig mi más adná, mint a pirospaprika, valamint a hagyma?
Számos elkészítési módja ismeretes, van, aki tésztával fogyasztja, van aki belsőségekkel együtt, az eredmény mindig ízletes és jellegzetes.
Ha külföldi vendégünk a halak szerelmese, akkor ezt a magyaros fogást feltétlenül meg kell kóstoltatnunk vele, garantáljuk, hogy nem fogja tudni abbahagyni az evését.
Bár a magyar gasztronómia fenséges fogásaira az egyszerűbb elkészítési mód jellemző, ugyanakkor a hozzá nem értő kezek alatt a végeredmény sokszor nem lesz olyan, mint amit megálmodtunk, ezért ha nem csak megismertetni, hanem megszerettetni is szeretnénk velük hazánk mennyei fogásait, akkor célszerű ellátogatni egy magyaros ízeket kínáló étterembe, ahol hozzáértő kezek alatt, válogatott alapanyagokból készülnek az ételek.
Főételek
Pörkölt
Mindannyiunk egyik nagy kedvence a pörkölt, amelyet fogyaszthatunk krumplival vagy nokedlivel, mindenhogy mennyei finomság. Az apróra vágott hús típusát illetően sincsenek kőbe vésett szabályok, éppúgy használhatunk csirkét, pulykát, mint marhát vagy sertést.
Ennek a magyar ínyencségnek alapját a már megszokott módon a vöröshagyma és a paprika adja.
Mi kifejezetten szeretjük hozzá a kovászos uborkát, ajánld hozzá barátodnak te is!
Gulyás
A gulyás leginkább egytálétel, de nem hagyhattuk ki a főételek közül. Egyik nagy kedvencünk, melyet leginkább marhából, sertésből vagy borjúból készítenek. A burgonyán, fokhagymán, babon túl mi más kölcsönözné a tradicionális ízvilágot, ha nem a hagyma és a paprika?
Ennek a mennyei ízkombinációnak ember legyen a talpán aki nemet tud mondani! Ízesíthetjük tejföllel, csípős paprikával és kínálhatunk hozzá egy szelet finom, ropogós kérgű kenyeret, barátunk le sem tudja majd tenni a kanalat.
Lecsó
Szintén a híres magyar ételklasszikusok táborába tartozik, így nem maradhatott le a listáról. Nem meglepő módon túlnyomórészt paprika és paradicsom található ebben a ínycsiklandó ételkülönlegességben. Természetesen a hagyma sem maradhat ki ebből a fogásból, valamint a jó sok kolbász és szalonna.
Annak ellenére, hogy húsban gazdag ételről beszélünk, mégis inkább a könnyed nyári fogások közé sorolható, mi magyarok egész nyáron szívesen fogyasztjuk, hiszen lehetetlen neki ellenállni.
Desszertek
Dobos-torta
A minden cukrászdában fellelhető dobos-torta Dobos C. József cukrászmester nevéhez fűződik. A szakácsdinasztia tagja az 1885-ös budapesti kiállításra készítette el remekművét, mely több, mint száz év elteltével mit sem vesztett azóta sem népszerűségéből.
Az isteni sütemény különlegességét karamell teteje adja, mely roppanós csoda volta ellenére szétomlik az ember szájában. Sütéménye a kiállítást követően olyan népszerűvé vált, hogy Európa majd minden pontjáról érkeztek sorra a megrendelések, amelyek miatt egy speciális fadoboz feltalálására is szükség volt.
A különleges, csokoládékrémes csoda máig a külföldi látogatók nagy kedvence, ha süteményt szeretnének fogyasztani vendégeid, feltétlenül ajánld nekik ezt a finomságot is!
Somlói galuska
A szintén minden cukrászdában megtalálható mennyei finomság egy rumos sziruppal locsolt három rétegű piskótacsoda, mely rétegek között főzött vaníliakrém, mazsola és dió található, mindez baracklekvárral és kakaóval a tetején.
Sajnos azonban kevés ilyen eredeti somlóival találkozunk jártunkban-keltünkben, sokkal gyakoribb, hogy a rumos piskótát tejszínhabbal, vaníliapudinggal és csokoládékrémmel öntik le, amely természetesen így is ellenállhatatlan édesség.
Érdekessége ennek a desszertnek, hogy Szőcs Béla cukrászmester az 1958-as brüsszeli világkiállításra készítette el.
Természetesen a magyar konyha isteni kreálmányainak listája szinte kimeríthetetlen, éppúgy odáig vagyunk a sajtos-tejfölös lángosért, mint a kürtőskalácsért, Túró Rudiért vagy a Rigó Jancsi szeletért. Ha tehetjük, ajánljuk vendégünknek minden fogásunkat, biztosan örömmel ízleli majd meg őket.