Szerintünk nem nagyon van olyan, aki az epret ne szeretné, és hidd el olyan sem nagyon lesz, aki majd nem lesz oda is, meg vissza is ezért a mennyeien finom eperlevesért, amit eredetileg a Street Kitchen oldalán találtunk, de már többször megcsináltuk, és azóta is imádjuk!
Hozzávalók a mennyei eperleveshez
- 500 g eper
- 60 ml víz
- 40 g cukor
- 10 g vaníliás cukor
- 120 ml tejszín
- pár csepp citromlé
- 60 ml víz
A tálaláshoz
- tejszínhab
- friss mentalevél
Az eperleves elkészítése
Az eperleves elkészítése rémesen egyszerű, és még csak sok időt sem vesz igénybe. Egy elfoglalt napsütötte napon is nagyon egyszerűen elkészítheted, az egész maximum 20 perc. Azonban azt érdemes hozzászámolni, hogy a tökéletes eredmény érdekébe 1,5-2 óra hűtésre is szükség is lehet. Mutatjuk, hogy készül a mennyeien finom, hűsítő eperleves!
Az eperleves elkészítésének első lépése, hogy alaposan megmossuk az epreket, majd kicsumázzuk és felkockázzuk azokat. Ha kész van a kockázás, egy lábasba tesszük, ráöntjük a vizet, beletesszük a vaníliás cukrot, valamint a cukrot, és főzzük 10 percig közepes lángon, majd átszűrjük egy sűrű szitán.
Következő lépés: visszaöntjük a lábasba az alapot, majd összekeverjük a tejszínnel, és ízesítjük a citromlével, ízlés szerint, majd egyet forralunk is rajta. Ha hígabban szeretjük, plusz víz vagy tej/tejszín hozzáadásával hígíthatjuk a keveréket, nekünk volt már rá példa, hogy szükség volt ere. Az eperlevest 1-2 órára hűtőbe rakjuk, majd tejszínhabbal és mentalevelekkel tálaljuk. Mennyeien finom, nekünk nagy nyári kedvencünk, kicsik-nagyok is rajonganak érte!
Az eper a nagy kedvencünk
Sokak kedvenc nyári csemegéje az eper. A piros gyümölcsöket kicsik és nagyok is egyaránt szeretik, de nem ám csak íze, hanem megannyi jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani, akár csak úgy magában, nyersen, egy kis nassolnivaló gyanánt, akár pedig leves formájában. Az agraroldal.hu szerint az eper pozitív hatásai közé tartozik többek között, hogy jót tesz a szív- és érrendszer egészségének, a benne található flavonoidoknak köszönhetően. Magas vérnyomásra egy igazi csodaszer. Azt is meg kell említenünk, hogy szó szerint tele van antioxidásokkal, amik nagyon hasznosak a szervezetünk számára, ugyanis ezek segítenek az egészséges sejtek védelmében és a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében is. Arról nem is beszélve, hogy a gyulladások csökkentésében is segítenek.