A pálinka több, mint egy hagyományos szeszesital, magyar örökség része, mely 2004 óta az Európai Uniós jogvédelem alatt áll. A pálinka nem csak Magyarországon, hanem világszerte is elismert és kedvelt ital. A magyar emberek pedig gyakran büszkélkednek a saját készítésű pálinkájukkal, mely a magyar gasztronómia fontos részét képezi.
Érdekes tények a pálinkáról: a magyar hungarikum
A 18. században az egyház korlátozta a szeszesitalok gyártását, és fogyasztását. 1850-re a pálinkagyártás monopóliummá vált és egyre népszerűbbé vált az Osztrák-Magyar Birodalom fogyasztói körében. A pálinka egy gyümölcspárlat, melynek készítését a 19. században feljegyezték. A hagyományos pálinka, hivatalosan csak és kizárólag magyar gyümölcsökből készíthető, semmiféle hozzáadott összetevő nélkül, és legalább 37,5 százalékos alkohol tartalommal kell rendelkeznie. Mivel oltalam alatt áll, így földrajzi jelzéssel rendelkezik, ami lényegében azt jelenti, hogy csak Magyarországon, vagy Szlovákia, Románia és Ausztria egyes részein lehet csak előállítani. Így eredetisége megőrzésre kerül.
Érdekes tények a pálinkáról: készítése
Sokan úgy vélik, hogy a pálinka készítése egy művészi hagyomány, mely magába foglalja a gyümölcsök erjesztését, a folyadék párlását és magát az érlelési folyamatot. A minőségi pálinkák gazdag és kifinomult ízvilággal rendelkeznek. Különböző gyümölcsből készülhet, köztük a hagyományos ízek a szilva, barack, körte, cseresznye. Ugyanakkor léteznek egzotikusabb verziói is, ilyen a füge, a dió, ugyanakkor meglehetősen drága és exluzív az áfonya, málna, szeder és eper változata is. Különösen híres a Szatmári szilvapálinka és a Gönzi barackpálinka.
Érdekes tények a pálinkáról: a pálinka jótékony hatásai
A pálinkának rengeteg jótékony hatását ismerjük, például ha meg vagy fázva egy feles pálinka biztosan elmulasztja másnapra a betegséged. Sőt emésztési problémák orvoslására is használják. A pálinka nem csak ital, gyakran kínálják üdvözlőként, de emésztési zavarokra is, étkezések után. Ezeket az állításokat a fejlett orvostudomány nem feltétlenül támasztaná alá.
Érdekes tények a pálinkáról: pálinka fesztivál
Az első pálinka fesztivált 2000-ben rendezték meg először Gyulán, mikor még nem volt annyira elfogadva a pálinka igazi értéke. Így ez a város lett az otthona ennek a programnak. Ezután minden évben megrendezték, idén immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre. A rendezvény mindössze három napos, melynek lényege, hogy a résztvevők méltón képviseljék a magyar hungarikumot, a pálinkát.