Az eredeti lekváros bukta receptje, ahogyan a nagymama készítette

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ki ne emlékezne iskolás korából a szalvétából kicsomagolt, még szinte meleg, a nagymama által elkészített isteni lekváros buktára? Akár barackosan, akár piros bogyós gyümölcsös lekvárt tett bele, az biztos, hogy imádtuk! Nézd meg az eredeti lekváros bukta receptjét a cikkben, ha a nagymama nyomdokaiba lépnél tízórai készítés terén!

Retro recept – Az eredeti lekváros bukta receptje


Mindannyian imádtuk, amikor a nagymamánk saját kezűleg készített lekváros buktát nekünk az iskolába, amit még szinte melegen csomagolt be egy szalvétába, így a finom illatok elkísérhettek az iskoláig vezető úton. Az eredeti lekváros bukta receptjét akár piros, akár sárga lekvárral készítette el, az biztos, hogy mindig finomabb volt, mint a péké, de nem csak a belesütött szeretet miatt! Olvasd el az eredeti retro lekváros bukta receptjét, és készítsd el a nagymama trükkjeit használva!


Retro lekváros bukta recept


Ez az eredeti lekváros bukta recept nagyon egyszerű és extrán puha! Mindenkinek érdemes kipróbálni a nagymamáink eredeti receptjét, de kedvünkre tölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel vagy ki mivel szereti, nyugodtan lehet kísérletezni. Többet sütöttél? Nem baj mert ezzel a recepttel másnapra is friss marad!


Hozzávalók a Lekváros buktához:
 


•    2,5 dl langyos tej,
•    1 evőkanál liszt,

hirdetes
•    1 evőkanál cukor,
•    2,5 dkg élesztő,
•    55 dkg liszt,
•    5 evőkanál cukor,
•    1 csipet só,
•    1 tojás,
•    10 dkg olvasztott vaj,
•    1 evőkanál méz,
•    kemény lekvár,
•    vaj (a lekenéshez).

hirdetes


A retro eredeti lekváros bukta elkészítése:


A 2,5 deci tejünket langyosítsuk fel, majd keverjünk el benne 1 evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és morzsoljuk bele a 2,5 dkg élesztőt! Tegyük félre pihenni, amíg a többi hozzávalóval foglalkozunk!


Vegyünk elő egy másik tálat, öntsük bele 55 dkg lisztet, 5 evőkanál cukrot, 1 csipetnyi sót, 1 darab tojást, a 10 dkg olvasztott vajat és az 1 evőkanál mézet. Ha ezeket az alapanyagokat összekevertük, adjuk hozzá az élesztős kovászunkat és dagasszuk meg! Gyúrjuk a tésztát egy kis gömb alakba, hagyjuk a tálban, takarjuk le és 1 óra alatt kelesszük a kétszeresére!

Az 1 óra elteltével vegyünk elő egy nyújtódeszkát, gyúrjuk át rajta mégegyszer a tésztánkat, majd nyújtsuk ki 1 cm vastagra. Vágjuk fel 12 egyenlő kockára. A kockák közepére helyezzünk egy-egy kanál lekvárt vagy amilyen tölteléket szeretnénk, majd a széleiket összeillesztjük.

Béleljünk ki egy kb.20x30-as sütőtepsit sütőpapírral, majd itt jön egy nagyon fontos pontja az eredeti receptnek! A bukta minden oldalát meg kell kenni, de NEM tojással, hanem olvasztott vajjal, majd mehet bele a tepsibe! Ezután a sütőt felmelegítjük 180 C°-ra és betesszük a tepsinket. Amíg a sütő felmelegszik, addig hagyjuk még kelni a buktákat a sütőben, így nem kell újabb 30 percet keleszteni! Miután a sütő elérte a 180 C°-ot 40-45 perc alatt süssük készre a buktákat. Tálalás előtt ne felejtsük el megszórni porcukorral!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Retró

Szótár

Etyek–Budai borvidék

Etyek–Budai borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. Az Etyek–Budai borvidék... Tovább

Céges karácsonyi buli helyszín

Egy céges karácsonyi buli esetében kifejezetten fontos, hogy jó helyszínt találjunk, hiszen a... Tovább

Tovább a lexikonra