Magyar finomság – Eszterházy szelet nagymamám konyhájából

TK, ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Eszterházy torta eredetéről rengeteg történet kering, mégis nevét Eszterházy Pál Antalról kapta.

A XIX. században készíthették el először, és vannak olyan hírek is, miszerint valószínűleg Franz Sachernek is volt köze a dologhoz elkészítése során, ugyanis ő az Eszterházy családhoz szegődött cukrásznak. Sacher nevéhez kötődik a híres Sacher torta is. Emiatt terjedhetett el ez a népszerű sütemény mind az osztrákoknál, mind a németeknél is rendkívül gyorsan. Azóta a recept rendkívül sokat fejlődött és változott, de alapvetően az eredeti négy vagy öt diós piskótalapot tartalmazott, melyek között vajas krém töltelék volt, melyet csokoládéval borítottak, melyet még a dermedés előtt igazítottak mintára.


Bár most nem a torta elkészítéséről lesz szó, érdemes tisztában lennünk eredetét tekintve egy-két dologgal, még ha ezekről rendkívül változatos történeteket olvashatunk, hallhatunk. Cikkünkben ugyanis most elárulom, hogyan lehet isteni Eszterházy szeletet készíteni, nagymamám bevált receptje alapján.

hirdetes


Hozzávalók (nagyjából 10 adag)


Tésztához


-    25 dkg cukor
-    15 db tojás
-    0,5 dl napraforgó olaj
-    25 dkg kekszmorzsa
-    25 dkg darált dió
-    8 dkg rizsliszt
-    1 csomag sütőpor


Krémhez


-    10 dl tejszín
-    3 csomag vaníliás cukor
-    5 dl víz


Cukormázhoz


-    3 evőkanál víz
-    1 teáskanál citromlé
-    25 dkg porcukor
-    1 teáskanál kakaópor (cukrozatlan)


hirdetes
A tojások fehérjét verjük kemény habbá a megfelelő mennyiségű cukorral. Ezután keverjük a tojások sárgáját az olajba, a dióval, keksszel együtt. A sütőport, majd a lisztet is adjuk hozzá. Ebből készítsünk 6 – 7 darab vékony piskótalapot, melyet megvajazott tepsi hátuljára kenve süssünk meg, aranybarnára. Vigyázzunk, ugyanis hamar odaéghet, illetve igyekezzünk késsel levágni a tepsiről, hogy ne sérüljön.


Főzzük meg a három csomag pudingporunkat az 5 dl vízben, majd hűtsük ki.


Verjük fel a tejszínhabot, majd keverjük össze a pudinggal. Ezzel a krémmel töltsük be a lapokat.


Végül foglalkozzunk a cukormázzal. Készítsük azt el, majd egy teáskanálnyi mennyiséget válasszunk külön, s azt kakaózzuk meg. Ezt töltsünk egy vékony csövű nyomózsákba. A fehér mázat kenjük a tésztánkra, majd a kakaóssal húzzunk rá csíkokat. Késsel ellentétes irányba húzzunk vonalakat – ettől lesz majd szép a teteje.


 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Az ősmagyarok hitvilága

Az ősmagyarok hitvilága: Az ősi magyarságot egyik meghatározó alap. Az ősmagyarok vallása, a... Tovább

Szamos Marcipán Kiállítás

Szamos Marcipán Kiállítás és Látványműhely Szentendre: A magyarországi édesipar... Tovább

Tovább a lexikonra