Gyorsan összedobható, utolsó pillanatos ajándék – Fahéjas karamellizált dió

ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kifelejtettél valakit a karácsonyi nagybevásárlás során, vagy csupán egy kis finom ropogtatni valót készítenél az ünnepi szünetre? Akkor a fahéjas karamellizált dió receptjét mindenképp ki kell próbálnod! Egyszerű elkészíteni, így gyorsan meg van, ha utolsó pillanatos ajándékot készítenél valakinek karácsonyra.

Fahéjas karamellizált dió ajándékba 

Sokan azt gondolják, hogy a tökéletes karamellt és az ilyen karamellizált dióféléket elkészíteni bonyolult, ezért otthon nem is bajlódnak vele, így méginkább tökéletes ajándék lehet azok számára, akik szeretik az ilyen ropogtatni valókat, de persze az ünnepi szezon alatti nasizásokra is elkészíthetjük a fahéjas karamellizált dió receptjét, ha már unnánk a sok bejglit.

A karamellt elkészíteni valóban nem könnyű feladat, de ez a recept sokunk dolgát megkönnyítette volna, ha már mindenki ezzel próbálkozott volna az elején. A fahéjas karamellizált diónak nehéz ellenállni, és tökéletes nassolnivaló a karácsonyi filmnézős estékre is. A karamellizált diót többféle képen is el lehet készíteni, de ezzel a recepttel biztosan sikert aratsz majd!

Sokan úgy tartják, hogy a legjobb módszer, ha a sütőben ráolvasztjuk a cukrot a dióra, de nem mindenki sütője alkalmas erre a feladatra, és a dió gyorsabban megéghet, minthogy a cukor elkezdjen olvadni. Egy másik módszer szerint egy lábasban készítenünk kell karamellt, amihez egyszerűen csak felolvasztjuk a cukrot, majd beledobjuk a diót, de ebben az esetben egy ha megdermedt a karamell, akkor egy egész tömböt kapunk, nem pedig szép pergős diószemeket, cukorral borítva. 

hirdetes

Ez a fahéjas karamellizált dió recept azonban tökéletes, így ha utolsó pillanatos ajándékot készítenél, vagy egy kis plusz meglepetést varázsolnál a karácsonyi menü mellé, akkor ki kell próbálnod!

A fahéjas karamellizált dió receptje

2 adagnyi fahéjas karamellizált dió elkészítéséhez a következő alapanyagokra lesz szükségünk:

-    10 dkg dióbél
-    fél tk fahéj
-    3 ek cukor
-    1 ek vaj

A fahéjas karamellizált dió elkészítése

A fahéjas karamellizált dió elkészítéséhez csupán 10 perc re lesz szükségünk.

hirdetes

Először is egy ksi lábasba engedjünk egy kis vizet, majd kezdjük el felforralni. Mikor elkezd a víz forrni, dobjuk bele a diót 1 perce, azután szűrjük le.

Egy tálban keverjük össze a 3 ek cukrot a fahéjjal és dobjuk bele a még forró diókat úgy, hogy alaposan össze tudjuk rázni. Érdemes egy nagyobb tálba tenni, hogy ne piszkoljunk össze mindent. Ha jól összeráztuk, akkor a diókat el kell hogy lepje a fahéjas cukor. 

Ezután a vajat olvasszuk meg egy serpenyőben kis lángon, majd szórjuk hozzá a fahéjas-cukros diót. Addig pirítsuk folyamatos rázogatás mellett, amíg a vaj meg nem karamellizálja a cukrot és annak világosbarna színe nem lesz.

Öntsük az elkészült diót egy tepsire, hogy kihűlhessen, majd csomagolhatjuk is az ajándékzacskókba!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Gasztronómia

Szótár

Bükk

Bükk: szokás Magyarország második legnagyobb hegyének nevezni. A Bükkben található az... Tovább

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Tovább a lexikonra