Készíts istenien finom farsangi fánkot

Sz.F.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fánk egy tradicionális magyar étel, amit szinte mindenki szeret. Farsang idején a legtöbb asztalon megtalálható, nem is véletlen ez, hiszen hihetetlenül finom, és még laktató is. Nézzük a világ legjobb farsangi fánk receptjét! 

A farsangi fánk története

A farsangi időszak nem csak a jelmezekről szól, hanem az igazi, hamisítatlan fánkról is! Ennek az ínyencségnek a története is vidám, karneváli emlékeket idéz.  Ez az egyszerű paraszti fánk, a Beignot, a párizsi mézeskalácsosok kedvelt készítménye, egy párizsi bálon különösen nagy sikert aratott. Felfigyelt rá az álruhában táncoló Marie Antoinette, megízlelte, azután megvette a mézeskalácsos egész kosarát. Elmondatta magának a receptjét is, megtanította rá a cukrászát – és e „fejedelmi” falatból a francia királyi udvar ünnepi fogása lett…”

Egy másik forrás szerint a fánk története Bécsben kezdődött, és a véletlennek köszönhetően született meg az első fánk. Amikor egy Krapfen nevű pék meghalt, a felesége vette át a finom kenyeréről híres pékség vezetését. Egy napon a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek, és addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab, keze ügyében lévő kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni. Ám elvétette a célt, és a tészta a kályhán lévő, forró zsírral teli lábasba pottyant, majd pár perc alatt aranybarnára sült. Most pedig jöjjön a tökéletes farsangi fánk receptje, amit a következő oldalon megosztok veletek! 

hirdetes

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • hirdetes
  • csipetnyi só

Elkészítése

A tej feléből az élesztő, cukor és 5 dkg liszt hozzáadásával kovászt készítünk, 2-3 percre meleg helyre tesszük, hogy megkeljen. A megmaradt többi anyagot, a megkelt kovásszal együtt tálba tesszük és főzőkanállal jól kikeverjük, hogy a tészta fényes és hólyagos legyen. Egy és félórai pihentetés után deszkára önjük, kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és még félóráig pihenni hagyjuk, majd forró zsírban sütjük. Sütése: a megkelt fánkokat úgy helyezzük a zsírba, hogy az a részük, amelyik a deszkán állt, a zsírban felül legyen. Az első percben a gázcsap segítségével, a teljes láng felére csökkentett melegét használjuk, utána a fánk megsüléséig takaréklángot alkalmazunk. Nagyon fontos, hogy az edényt addig, amíg a fánkok egyik fele megpirul, befedjük.

Forrás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar

Szótár

Nagytétényi Kastélymúzeum

Nagytétényi Kastélymúzeum: az Iparművészeti Múzeum 1949-ben létesített bútormúzeuma,... Tovább

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra