Egyszerűbb, mint hinnéd: Karácsonyi fatörzs torta recept

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fatörzs torta egy igazi karácsonyi finomság, aminek elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád. A mennyei csoki krémmel töltött piskótát, különleges tálalással imádni fogja az egész család.

A karácsonyi fatörzs torta sokak kedvence

A karácsonyi fatörzs torta nagyon sokak kedvence. Én sokáig azt hittem, hogy ez egy hagyományos magyar sütemény, de tévedtem. A fatörzs torta nemzetközi édesség, ami sokkal inkább Franciaország környékéről ered, minthogy hazánkból. Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban, Svájcban különösen népszerű, de nagy meglepetésemre azt találtam, hogy még Vietnámban, és Libanonban is ismerik, fogyasztják a fatörzs tortát, aminek valószínűleg a gyarmati múlthoz lehet köze.  Az a nagyon jó dolog benne, hogy viszonylag egyszerű elkészíteni, csak egy kis piskótasütési tapasztalatra van szükség hozzá. Másfél óra alatt teljesen nyugodtan el lehet készíteni (sütési idővel együtt), hiszen tényleg nagyon egyszerű.

A karácsonyi fatörzs torta hozzávalói

A tésztához:

  • 5 darab tojás, lehetőleg házi
  • 7 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor

A csokis krémhez:

hirdetes
  • 8 dkg málnalekvár
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
  • 2 evőkanál rum
  • 5 dkg durvára vágott dió

A karácsonyi fatörzs torta elkészítése

  • Első lépés a tojások szétválasztása a tésztához! Az egész tojás kelleni fog, de külön-külön kell eldolgozni a fehérjét, valamint a sárgáját. 
  • Ha szétválasztottad a tojást, akkor a sárgáját a porcukor felével habosítsd fel, a porcukor másik felét pedig a fehérjével verd kemény habbá! Majd ha készen állnak a habok, akkor óvatosan forgasd egybe a tojásos keveréket.
  • A tojásos keverékekhez szitáld hozzá a lisztet, és keverd el. 
  • A kész piskótatésztát simítsd sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10-18 percig süsd, végezz tűpróbát! 
  • Ha megsült a piskótalap, hagyd, hogy legalább langyosra kihűljön, majd egy tiszta konyharuhára borítva húzd le róla a sütőpapírt!
  • hirdetes
  • A langyosra hűlt piskótalapot kend meg vékonyan lekvárral!
  • Készítsd el a fatörzs torta krémjét: a cukrot a tojássárgájával keverd habosra, majd vízgőzre téve főzd krémesre, és hagyd kihűlni.
  • Közben keverd habosra a puha vajat is a vaníliás cukorral!
  • A csokoládét olvaszd meg vízgőz felett, ezt is hagyd hűlni, majd keverd össze a puha vajjal, rummal és a kihűlt tojáskrémmel – kész is a krém!
  • Körülbelül ennek a kész krémnek a kétharmadét kend el egyenletesen a piskótára, majd jöhet bele a diós, és szorosan tekerd fel! A krém többi része a torta kikenésére fog kelleni. 
  • A fatörzs tortát többféleképpen is díszítheted, akár karácsonyi dekorációs elemekkel, akár cukorkaszórással. 

#GALERIA-76#
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Programajánló

Szótár

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható. A Gyilkos-tó... Tovább

Tovább a lexikonra