A spanyol eredetű gapacho egy ritkán emlegetett fogás a magyar konyhákban, pedig megfelelően elkészítve egy ízletes, hűsítő és igazán egészséges finomság. A számos természetes hozzávaló mellett még a görögdinnyék kemény, íztelen héját is fel lehet használni benne, ha szeretnéd kiélvezni annak jótékony hatásait. Szóval mi kell hozzá és hogyan készül a gapzacho dinnyehéjjal? Lássuk!
Hozzávalók a fehér gazpacho leveshez
• 3/4 bögre blansolt, szeletelt mandula
• 1 lazán megrakott bögre petrezselyem, mentalevél, vagy ezek keveréke
• 1 szál zeller, feldarabolva
• 12 db cseresznyeparadicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 és 1/2 bögre kenyérkocka, héj nélkül
• 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
• kb. 90 dkg uborka, lehetőleg a vékonyabb héjú fajtákból
• kb. 90 dkg görögdinnyehéj, a sötét külső héj nélkül (csak a fehér, illetve rózsaszín részek kellenek), felkockázva
• 1 evőkanál só (vagy több, ízlés szerint)
A fehér gazpacho leves elkészítés
2. Ha vékonyabb héjú uborkákat használsz, akkor vágd őket darabokra. Ha vastagabb a héjuk, akkor hámozd meg és magozd ki, aztán darabold fel őket.
3. Keverd össze az uborkát, a dinnyehéjat, az ecetet és a sót a robotgépben. Ha kell, akkor dolgozz kisebb adagokkal, míg el nem fogynak a fő hozzávalók. Kóstolgasd a keveréket, és adj hozzá több sót és ecetet, ha szükséges. Ha krémesebb állagot szeretnél, akkor turmixgépben keverd össze őket.
4. A kész keveréket helyezd hűtőbe legalább két órára, vagy akár egész éjszakára is. Tálalás előtt szükség szerint ízesítsd sóval.