Ahogy megérkezett az ősz, egyre jobban a forró, meleg italok felé fogunk fordulni – ezek közül pedig a forró csoki sem kivétel! Alábbi cikkünkben segítek, hogyan készítheted el, vagy éppen hogyan teheted még különlegesebbé isteni italod!
Ahogy az idő egyre hűvösebbé válik, mindenki elkezd vágyakozni kedvenc forró italai iránt – amik közül természetesen a forró csoki sem képez kivételt. Ennek az isteni italnak mégsem olyan egyszerű elkészítése, mint azt sokan gondolják – amennyiben Te is felejthetetlen gasztroélményre vágysz, fontos egy-két dologra odafigyelned.
Abban az esetben, ha már Te is belefáradtál a mindennapos rohanásba és szeretné egy pillanatra megállni, szuper ötleteinket megfogadva Te is képes leszel majd olyan forró csokit készíteni, ami képes nem csak testedet, de lelkedet is megmelengetni.
Azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy a cikkünkbe foglalt finomság magas cukortartalma miatt nem ajánlott mindennapos fogyasztása, mégis, van, hogy érdemes eldobni az egészséges táplálkozást, hiszen a komor időjárásban senkinek sem árt egy-egy bögre folyékony boldogság!
De miket is érdemes tudni a tökéletes ital elkészítéséhez?
A megfelelő csoki
Manapság már egyre megosztóbb, hogy ki milyen csokoládéból szereti elkészíteni italát, hiszen van, aki a keserű ízekre esküszik, s van, akit inkább az édesebb italok vonzanak. Mégis a tökéletes recept érdekében fontos, hogy az ét-, valamint a tejcsokoládét kombináljuk – általában, 4:1-es arányban. Fontos, mindemellett odafigyelni a csokoládé minőségére is.
Tejszín
Szintén elsősorban ízlés kérdése – mégis, érdemesebb az ital elkészítéséhez magasabb zsírtartalmú tejet választani, s megspékelni azt egy kisebb mennyiségű tejszínnel. Általában a boltok polcain kétfél közül választhatunk – az egyik a 20%-os főzőtejszín, a másik pedig a 30%-os habtejszín. Érdemesebb az utóbbi mellett dönteni.
Megfelelő fűszerek
A sor szinte végtelen – használhatunk vaníliát, fahéjat, tonkababot, narancshéjat, őrölt gyömbért, kardamomt… A forró csokik esetében szinte az össze süteményhez használt őrölt fűszer remek választás lehet, de azokat akár össze is hangolhatjuk egyéb ízesítőkkel, mint példának okáért alkohollal. Nem ritka az sem, hogy már a tej felmelegítése során megtörténik az ízfokozás egy-egy rúd fahéj, vagy éppen vanília segítségével.
Nutella
Lehet eltúlzásnak tűnhet, mégis a nutella tökéletesen illik a forró csokikhoz. Arról nem is beszélve, hogy akadnak olyan receptek, melyek teljesen lecserélik a csokoládét mogyorókrémre, így elkészítve ezt a forró italt. A csere ugyanakkor nem szükségszerű – nyugodtan játszhatunk az arányokkal, ezzel is megtalálva az ízlésünknek legmegfelelőbbet.
Alkohol
A forró csokit nem csak gyereket szeretik – így érdemes az alkohollal való kapcsolatáról is szót ejteni. Ez az ital ugyanis remekül működik mind whiskey-vel, mind Cointreau-val, de akár vörösborral is. Abban az esetben viszont, ha alkoholos verzió mellett döntünk, érdemes elfelejteni a tejszínt.