A szezon nagy sláger sütije: A puha, krémes gesztenyetorta

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gesztenyekrémes torta, akár hiszed, akár nem, már több mint 40 éve van jelen a konyháinkban, és nemcsak finomságával, hanem az emlékekkel is gazdagít bennünket. A klasszikus receptet azonban talán csak a nagymamáink ismerik, de mi most megpróbáltuk felkutatni és újraéleszteni ezt a nosztalgikus csemegét.

Puha és krémes gesztenyetorta recept őszre


A gesztenykrémes torta elkészítése egyáltalán nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé, de minden perc, amit rászánsz, garantáltan megéri majd. Visszagondolva gyerekkoromra, emlékszem, hogy minden hétvégén, ha meglátogattuk a nagymamát, az asztalon mindig ott sorakozott a gesztenykrémes torta is, a sok más sütemény között.


Mindig lenyűgözött, hogy milyen csodálatos a gesztenyekrémes piskótalap, a rengeteg gesztenyekrémmel, és a vékony csokoládéöntettel leöntve. Egyszerűen tökéletes volt. Az omlós piskóta, a lágy töltelék, és a krémes csokoládé a tetején. Bár a forma az évek során változott, az íze ma is ugyanaz!

Most nosztalgia jegyében megpróbáljuk visszaidézni ezt a több évtizede velünk élő ízélményt.

Gesztenyetorta recept hozzávalói (10 személyre):

Hozzávalók a gesztenyetorta tésztájához:

•    6 db tojás
•    6 dkg vaj
•    25 dkg porcukor
•    40 dkg gesztenyemassza

Hozzávalók a gesztenyetorta töltelékéhez:

•    4 ek kristálycukor
•    1 ek kakaópor

hirdetes
•    4 ek víz
•    40 dkg gesztenyemassza
•    1 ek rum
•    1 ek vaj
•    Liszt és vaj a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a gesztenyetorta csokis tetejéhez:

•    1 tábla olvasztott csokoládé
•    5 dkg vaj

A gesztenyetorta elkészítési ideje:

•    Előkészítés: 25 perc
•    Elkészítés: 1 óra 30 perc
•    Pihentetés: 2 óra


A puha és krémes gesztenyetorta elkészítése:


1.    Első lépésként a tésztát készítjük el. Ehhez a tojássárgákat habosra keverjük a puha vajjal és a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a szűrőn áttört gesztenyemasszát.

2.    A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a gesztenyés masszához.

3.    Egy közepes, csatos tepsit (20x30 cm) kivajazunk és belisztezünk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

4.    A gesztenyés masszát beleöntjük a tepsibe, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, félretesszük hűlni.

5.    Következő lépésben elkészítjük a krémet. Ehhez simára keverjük a cukrot a kakaóporral. A gesztenyemasszát egy lábosba tesszük a vízzel, alacsony lángon melegítjük. Amikor a gesztenyemassza és a víz összeolvadtak, a tűzről levéve hozzáadjuk a cukros kakaót, a vajat és a rumot.

hirdetes

6.    A rum helyett, ha szeretnénk elkerülni az alkoholt, használhatunk rumaromát is, de a klasszikus receptben a rum az igazi.

7.    A krémet hűlni hagyjuk, majd habosra keverjük, hogy igazán lágy legyen.

8.    A kihűlt tésztára finoman ráhalmozzuk a krémet.

9.    A sütemény tetejéhez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd leöntjük vele a süteményt.

10.    A süteményt hűtőben pihentetjük 2 órát, majd felszeleteljük.

Most pedig csak annyi dolgunk van, hogy átadjuk magunkat a nosztalgikus élménynek, mintha éppen a nagymamánknál lennénk, és a vasárnapi ebéd után ezt a csodás süteményt ennék.

 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás

Szótár

Csapatépítő tréning

Céges rendezvény, csapatépítő tréning, vacsora? Tökéletes alkalom arra, hogy a kollégák... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia

MTA: A Magyar Tudományos Akadémia magyarországi tudományos köztestület, amelynek fő feladata... Tovább

Tovább a lexikonra