Retró édesség, a gurábli receptje - finomság a nagyi konyhájából

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ez a retró sütemény valami mennyei! A Vajdaságban kifejezetten népszerű süteménynek számított a gurábli, ha itthon nem is olyan népszerű a neve. Legyen szó karácsonyról, vagy az év bármely napjáról, a nagymama mindig szívesen készítette ezt a diós teasüteményt a családnak.

A retró sütemény, a gurábli eredeti receptje

Itthon kevesen ismerik ezt az isteni diós teasüteményt, amit a nagymama imádott elkészíteni, azonban a Vajdaságban igencsak népszerűnek számított még a háborús idők alatt is. Tartósságának és laktatósságának köszönhetően a Bácskai férfiak időtlen idők óta ezt vitték a katonaságba, az internáláshoz, kitelepítéshez, a vadászatra és még a háborúba is.

Így magának a süteménynek hatalmas eszme értéke van azok számára, akik megélték ezeket az időket. Persze az idők alatt karácsonyi kedvenc lett belőle, vagy ezzel várták a húsvéti locsolókat is. Ha kíváncsi vagy hogyan készül a gurábli az eredeti recept szerint akkor olvass tovább!

Diós gurábli, a retro karácsonyi vacsora

hirdetes

A Vajdaságban a gurábli legalább olyan népszerű karácsonyi süteménnyé vált, mint itthon a hókifli vagy a zserbó, és habár igaz rá, hogy sokáig eltartható, valójában annyira finom, hogy nem fog ott állni a sütis dobozban!

A guráblit kifejezetten egyszerű elkészíteni és nagyon finom diós ünnepi süteményt készíthetünk belőle! Nem hiába imádták nagymamáink is, most elhoztuk nektek az eredeti retro receptet, amivel Te is elkészítheted idén karácsonyra!

Eredeti retro sütemény, a diós gurábli recept 

Hozzávalók a diós guráblihoz:

•    30 dkg liszt
•    10 dkg darált dió
•    ½ citrom reszelt héja
•    1 csomag vaníliás cukor

hirdetes
•    1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
•    20 dkg zsír
•    20 dkg cukor
•    1 csipet só
•    3 tojássárgája
•    tojásfehérje a kenéshez
•    tört dió a szóráshoz


A Diós gurábli elkészítése:

Öntsük egy tálba a lisztet, a darált diót, egy fél citrom lereszelt héját és a szódabikarbónát. Egy másik tálban keverjük össze a zsírt, a cukrot, a vaníliás cukrot, és egy csipet sót. Dolgozzuk össze a kettőt és gyúrjuk tésztává, majd pihentessük egy órán keresztül.

A pihentetés után egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát, körülbelül 1 ujjnyi vastagra, majd kedvünk használjunk különféle szaggatókat, és szaggassuk ki a tésztát. A kiszúrt formákat tegyük egy tepsibe és kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg dióval és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 15 percig. 
A sütés közben a sütiformák megfognak nőni, így ügyeljünk rá, hogy ne tegyük túl közel őket egymáshoz! Ezzel el is készült az eredeti diós gurábli retro sütemény, készülj fel hogy gyorsan el fog fogyni!


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Retró

Szótár

Déri Miksa

Déri Miksa: az egyik leghíresebb magyar feltaláló. Déri Miksa egy személyben mérnök,... Tovább

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Tovább a lexikonra