Gyermekkorunkban sokszor adtak olyan ételt ebédre, amit nagyon gyorsan készítettek el, pár hozzávalóból, mégis mennyire imádtuk! De melyek voltak ezek? Mutatjuk
A magyar étkezési szokások között meglehetősen néha egyszerű, vagy éppen furcsa kombinációkat találhatunk. Bár számunkra a következő ételek semmiképpen sem lesznek szokatlanok, a külföldiek szemében biztos meglepők. Ki ne emlékezne a nagy kocka tésztára, amihez számtalan feltétet válogattunk össze. Éppen, mi volt otthon, ugye? Volt mikor mák, túrók, dió vagy éppen gríz. Ezeket rettentő egyszerű módon lehetett elkészíteni, mégis laktatók és finomak voltak.
Mindegyik recept annyival kezdődik, hogy főzzünk ki egy nagy adag tésztát. Általában nagy kocka tésztát, de szélesmetéltet, rövidmetéltet vagy nudlit is használtunk ezeknél az ételeknél.
Lássuk is a top 4 édes tészta ételt gyermekkorunkból!
Grízes tészta
Hozzávalók: 500 gramm tészta; 160 gramm búzadara; 3-4 evőkanál olaj; porcukor; baracklekvár
Elkészítés
A tésztát kifőzzük sós, lobogó vízben, közben pedig elkészítjük a grízt. A grízhez tegyük oda az olajat, majd hagyjuk felforrósodni. Öntsük rá a búzadarát, és állandó kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hiszen könnyen odaéghet. Miután aranybarna lett, öntsük fel 2-2,5 dl vízzel és alaposan keverjük el. Zárjuk el alatta a hőt, és hagyjuk amíg a dara megszívja magát a vízzel. Ha minden nedvességet magába szívott, akkor keverjük hozzá a megfőtt, leszűrt tésztát. Tállaljuk porcukorral és sárgabaracklekvárral.
Mákos tészta
Hozzávalók: 500 gramm tészta; 200 gramm mák; 100 gramm cukor/porcukor
Elkészítés
Egyszerűen főzzük ki a tésztát sós, lobogó vízben. Ha megfőtt, szűrjük le és keverjük el a mákkal és a cukorral. Ízlés szerint rakhatunk rá valamilyen lekvárt, de önmagában is nagyon finom.
Túrós tészta
Hozzávalók: 500 gramm tészta; 250 gramm túró; ízlés szerint: pirított szalonna; porcukor; tejföl
Elkészítés
Főzzük ki a tésztát sós, lobogó vízben, majd szűrjük le. Adjuk hozzá az összetört túrót és keverjük el alaposan a tésztával. Ízléstől függően piríthatunk hozzá 150 gramm bacont vagy apróra vágott császárszalonnát. Ehetjük édesen vagy sósan is. Ha a túróra porcukrot vagy cukrot rakunk, adhatunk hozzá tejfölt is, de a szalonnás verziót szintén fogyaszthatjuk tejfölösen. Ki hogy szereti.
Diós tészta
Hozzávalók: 500 gramm tészta; 200 gramm dió, ízlés szerint cukor; lekvár
Elkészítés
A tésztát főzzük ki enyhén sós, olajos, lobogó vízben, majd, ha készen van szűrjük le. A tésztát még melegen keverjük össze a porcukorral elkevert dióval, hogy minél jobban rátapadjon a dió. Ízlés szerint adhatunk hozzá mézet vagy baracklekvárt.