Az édes ízek és könnyű desszertek mindig jó hangulatot teremtenek a konyhában. A habos-fügés bögrés süti egy olyan recept, amely könnyedén elkészíthető, de ízében és állagában is igazi különlegesség. Ötvözi az omlós tésztát, a fügelekvár édességét és a habos tojásfehérjét egy tökéletes összhangban. Ráadásul kevesebb, mint fél óra alatt az asztalon lehet!
Hozzávalók a habos-fügés bögrés sütihez - 15 x 20 cm-es tepsihez
A tésztához
• 3 db tojássárgája
• 60 g kristálycukor
• 85 g puha vaj
• 180 ml tej
• 1 nagy csipet só
• 10 g sütőpor
• 180 g finomliszt
A habhoz
• 2 db tojásfehérje
• 70 g kristálycukor
A lekenéshez
• 180 g fügelekvár
Habos-fügés bögrés süti elkészítése:
1. A tésztához a tojássárgákat egy robotgépben habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a puha vajat, tejet és sót. Ezeket alaposan összekeverjük.
2. A sütőporral elkevert lisztet apránként hozzáadjuk a tésztához, és alaposan összekeverjük, amíg egy homogén tésztát kapunk.
3. A tészta masszát egy sütőpapírral bélelt, kisebb tepsi aljába öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a tésztát kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a tészta elkészült-e.
5. A habhoz a tojásfehérjéket robotgéppel magas fokozaton kemény habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot, és további 1-2 percig habosítjuk, amíg a cukor teljesen elolvad.
6. A megsült tésztát kivesszük a sütőből, és még langyos állapotában egyenletesen megkenjük fügelekvárral.
7. A habot egyenletesen eloszlatjuk a fügelekvárral lekent tészta tetején.
8. A sütőt visszakapcsoljuk, és a sütit további kb. 10 percig sütjük, amíg a hab enyhén megpirul.
9. A sütit kivesszük a sütőből, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután éles, vízbe mártott késsel szeleteljük fel.
A habos-fügés bögrés süti nem csak ízletes, de látványában is csodálatos. A puha tészta, az édes füge és a habos réteg együtt harmonikus és gazdag élményt nyújtanak. Ideális választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat készíteni, ami mindenkinek a szívét megdobogtatja.
Elkészítési idő: 20 perc Sütési idő: 25-30 perc
5 további kreatív ötlet, hogyan használd fel a fügét süteményekben:
A füge gazdag és édes ízével kiváló alapanyag a süteményekben. Ha most megkívántad ezt a finom gyümölcsöt, és a habos-fügés bögrés süti inspirált, ne állj meg itt! Mutatok néhány kreatív ötletet, hogyan varázsolhatod még változatosabbá a sütőtálad tartalmát:
1. Fügés krémes sütemény: Készíts egy réteges krémes süteményt fügepürével, amelyet a krémek közé vagy a tetejére is adhatsz. A selymes krém és a füge tökéletes harmóniát alkotnak.
2. Fügés krémszárnyas: A hagyományos piskóta vagy lapok közé helyezett fügelekvár tökéletes kontrasztot teremt a krémes töltelékkel. Készíts egy réteges tortát, amelyben a krém és a füge egymást kiegészítve varázsolja el az ízlelőbimbókat.
3. Fügés muffin: Adj plusz érzelmet a muffinjaidnak fügekockákkal. Egy kevés fahéjjal és dióval kombinálva valódi ízorgiát teremthetsz.
4. Fügés tarte: Készíts egy ínycsiklandó fügés tartrét, ahol a füge szeletek a tészta tetejét díszítik. Ezzel a változatossággal minden falatban a füge ízét élvezheted.
5. Fügés zabkeksz: Készíts egészséges, fügés zabkekszet, amelyben a füge édes íze kiegyensúlyozza a zab ropogós textúráját. Egy tökéletes nassolnivaló a mindennapokra.
A füge igazán sokoldalú gyümölcs, amely a sütészetben is remekül kibontakozik. Használd kreatívan a fenti ötleteket, és hagyd, hogy a füge édes varázsa betöltse a sütött finomságokat!