Bújj bele egy kényelmes pizsibe és készíts egy kellemes csésze italt ebből a tökéletesen édes és fűszeres gingerbread latte-ból, amelyet puha, házi készítésű tejszínhabbal tálalhatsz.
Házi gingerbread latte
Kávé vagy eszpresszó, tej, cukor és mézeskalács ízei egyesülnek ebben a finom koffeintartalmú italban. Mindezt egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető házi gingerbread ízű tejszínhabbal egészítjük ki.
A mézeskalács ízek őrölt gyömbér, őrölt fahéj és őrölt szerecsendió keverékéből készülnek. A melasz és a cukor gazdag édességgel teszi teljessé az ízeket.
A recept tartalmaz egy adag házi mézeskalács szirupot, amelyet előre elkészíthetsz, és hetente használhatod teádhoz és kávék ízesítésére.
A Starbucks ünnepi szezonos étlapján igazi kedvencnek minősül a Gingerbread Latte, akkor miért ne készítenéd el magadnak otthon?
Ennek az italnak az elkészítéséhez eszpresszót vagy egy erős kávét kell használni, így igazán ébresztő hatással frissít majd fel.
Hozzávalók a házi gingerbread latte recepthez
Mézeskalács Latte hozzávalói:
- 1 csésze erős kávé
- 2 evőkanál mézeskalács szirup
- ¼ csésze tej
Mézeskalács krém topping hozzávalók:
- ¼ csésze tejszín
- 1 evőkanál mézeskalács szirup
Mézeskalács szirup hozzávalói:
- ¾ csésze víz
- ⅔ csésze cukor
- 3 evőkanál melasz
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
Megjegyzések a gingerbread latte hozzávalóinak elkészítéséhez
Erős kávé: Bármilyen gépet használhatsz, amellyel erős kávét tudsz főzni. Ha eszpresszógéped van, használhat eszpresszót is.
Tej: Bármilyen típusú tejet használhatsz.
Mézeskalács szirup: melasz - Ez kötelező! Ez a legfontosabb összetevő, és nélküle a mézeskalács szirup nem olyan jó. Szerezz be sötét, kéntelen melaszt. A Blackstrap melasz egy másik fajta, és kevésbé édes, és nagyon koncentrált, szinte keserű ízű, ezért nem ez a legjobb melaszfajta ehhez a recepthez.
Cukor: Alapvető fehér cukrot használhatsz, de a barna cukor is működik, ha az van.
Őrölt gyömbér, őrölt fahéj, őrölt szerecsendió: Ezek a fűszerek adják az italnak a klasszikus mézeskalács ízét.
Víz: Használj szűrt vizet a jobb, tisztább ízű ital érdekében.
Tejszín: A tejszínhab öntet elkészítéséhez.
Gingerbread latte elkészítése
Először is készítsünk mézeskalács szirupot. Ehhez egy serpenyőben forraljuk fel a mézeskalácsszirup hozzávalóit, időnként megkeverve. Győződj meg róla, hogy a cukor teljesen feloldódott, majd vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Miután a szirup lehűlt, öntsd a szirupot egy légmentesen záródó edénybe. A szirup a hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható. Így mindennap ízesítheted vele a kávédat vagy akár a teádat is.
Ezután készítsük el a mézeskalácsos krémes feltétet. Egy kézi habverővel keverjük össze a szirupot és a tejszínt, amíg az be nem sűrűsödik. Csak néhány másodpercre van szükség a lágy krémes állag eléréséhez.
Habosítsuk fel a tejet a lattéhoz. Forrald fel a tejet a tűzhelyen, ügyelve arra, hogy ne forrald túl, mert könnyen megéghet, vagy melegítsd meg a mikrohullámú sütőben 30 másodpercig. Öntsük a felforrósított tejet egy franciaprésbe, tedd rá a fedelet, és mozgasd a dugattyút fel-le, ügyelve arra, hogy a fedelet lenyomva tartod.
A tej habosításához egyidejűleg elektromos tejhabosítót is használhatsz. Ha olyan kávéfőződ van, habosítsd fel a tejet a gőzpálcával.
Ezután összeállíthatjuk a Gingerbread lattenkat. Keverjük a mézeskalács szirupot egy csésze erős kávéba. Adjuk hozzá a habos tejet. A tetejét mézeskalács krémmel megkenjük. Díszítsük őrölt fahéjjal és egy mézeskalácsos sütivel, és már élvezhetjük is!
SZAKÉRTŐI TIPPEK a Gingerbread Latte-hoz
A mézeskalács szirup idő előtt elkészíthető, és hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben akár egy hétig is tárolható.
A recept szerint kicsivel több mint egy csésze mézeskalács szirup készül, amiből 6 db gingerbread latte készíthető.
A melasz a legfontosabb összetevő, ezért ne cseréld ki mézzel vagy más édesítőszerrel, mert nem lesz olyan jó az íze.
LEHETSÉGES KÉRDÉSEK a Gingerbread Latte elkészítéséhez
Hogyan készíthetem ezt az italt gyerekeknek?
Készítsd el a mézeskalács szirupot, és keverj el egy evőkanálnyit egy csésze meleg tejben. Ne adj kávét az italhoz.
Hány uncia van a mézeskalács szirupban?
A mézeskalács szirup valamivel több mint 9 uncia vagy körülbelül 18 evőkanál.
Hogyan készíthetem ezt eszpresszóval?
1 csésze kávé és 1/4 csésze tej helyett használjon 2 adag eszpresszót és 3/4 habos tejet.