Ettől lesz tökéletes a házi kovászos uborka – Csupán 4 napra van szükséged!

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kovászos uborkák ideje eljött, de mitől is lesz összhangban a ropogósság és a kellemes savanyú ízvilág? Ha ezt a módszert választod, akkor 4 nap alatt tökéletes lesz a kovászos uborkád, mutatjuk mit kell tenned lépésről-lépésre!

Mitől lesz tökéletes a kovászos uborka?


A kovászos uborka a magyarok egyik kedvence, hiszen nem csak finom, de egészséges és még hűsít is a nagy melegben. Szinte nincs ember ki ne szeretné, és legalább egyszer már mindenki megpróbálkozott az otthoni kovászosuborka készítéssel. A savanyúságok egyébként is jó hatással vannak a szervezetedre, de a kovászos uborka különösképpen, hiszen a kovászolás során rengeteg jótékony baktérium szaporodik el az üvegben. A kovászos uborka készítés egy egyszerű feladat, de viszont annál nehezebb, hogy jó is legyen a végeredmény. A legtöbbet elkövetet hiba, hogy az uborka megpuhul, a legrosszabb esetben pedig nyúlós lesz, ami persze ahhoz vezet, hogy ki kell dobni az egészet. A kovászolás, vagy másnéven a fermentálás egy kényes folyamat, hiszen folyamatosan melegben kell tartani az üveget, és az arányokat is tökéletesen el kell találni, hogy minden klappoljon, hiszen nem mindegy mennyi kenyeret vagy mennyi sót használunk hozzá. Most megmutatjuk, hogy mikre kell figyelned a készítés folyamán, hogy kovászos uborkád tökéletes legyen!

hirdetes

1.    Használj teljesen tiszta üveget!

Az első lépés mindig legyen az üveg, vagy üvegek előkészítése. A kovászos uborkánál nagyon fontos, hogy az üveget tökéletesen csíramentesíteni kell, bár sokan azt hiszik erre nincs szükség, hiszen nem hőkezeljük. Ez azonban nem igaz, nem mindegy ugyanis, hogy az erjedés során milyen baktériumok fognak elszaporodni. Ezért akárcsak a lekvárok és befőttek készítésénél, a kovászos uborkánál is alapvető, hogy mielőtt nekiállunk a készítésnek, az üvegeket ki kell fertőtlenítenünk. 

hirdetes

2.    Minőségi alapanyag

A jó koviubihoz minőségi uborkát kell választanod, amik frissek, épek, inkább kemények és lehetőség szerint legyenek azonos méretűek is. Ne felejtsd el alaposan átnézni őket, mielőtt megkezded a készítést, a sérülteket tedd félre és használd fel inkább egy salátában vagy szendvicsben. Ha túlérett az ubi, akkor abból sem lesz jó a koviubi!

3.    Alapos mosás

Az uborkák felületét alaposan egy tiszta, dörzsis szivaccsal érdemes átsikálni, a kaprot is mosd meg alaposan és a fokhagymát se felejtsd el! Így lesz biztos, hogy semmi más nem kerül az üvegbe, mint aminek ott is kell lennie!

Lapozz a következő oldalra, ha tudni akarod, hogyan kell lépésről lépésre tökéletes kovászos uborkát készíteni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Túzok

Túzok:  nemzeti értékünk, szigorúan védett állatok közé tartozik. A túzok a... Tovább

Pécsi Ókeresztény sírkamrák

Pécsi Ókeresztény sírkamrák: Magyarország kilenc világörökségi részének egyike. A pécsi... Tovább

Tovább a lexikonra