A leveles tészta igazi jolly joker, hiszen édes vagy sós ételt is készíthetünk belőle szinte pillanatok alatt. A bolti helyett azonban házit is gyorsan készíthetünk, amely sokkal ropogósabb és finomabb lesz!
Ha nagyon gyors vacsorát szeretnénk összedobni, vagy éppen valami édességre vágyunk, de nem akarunk túl sok időt tölteni a konyhában, akkor a leveles tészta tényleg bármikor jól jöhet. Bár szinte bármelyik élelmiszerboltban megvásárolhatjuk, mégis sokkal jobb, ha mi magunk készítjük el. Lényeges különbséget fogsz tapasztalni, nem csak az ízében, de az állagában is!
Nem kell megijedni sem tőle, hiszen gyorsan elkészíthetjük, nem túl bonyolult, és akár nagyobb adagot elkészítve a hűtőben és a fagyasztóban egyaránt eláll majd.
A leveles tészta hozzávalói
500 gramm liszt; 500 gramm vaj; só; 230 gramm víz
A hozzávalókat lehetőleg pontosan mérjük ki, még a vizet is, hogy tökéletes állagú leveles tésztát kaphassunk! Arra azonban ügyeljünk, hogy a lisztet és a vajat is külön részletekben kell majd felhasználnunk, így a mérleget ne rakjuk messzire.
Ebből a hozzávaló mennyiségből körülbelül 4 bolti csomagnak megfelelő leveles tészta jön majd ki. A hűtőbe elrakva 2-3 napig is eláll, még fagyasztóban akár egy hónapig is tarthatjuk.
A leveles tészta elkészítése
A vajat érdemes kivenni előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten könnyebben tudjunk vele dolgozni. Először mérjünk ki külön 400 gramm vajat és 100 gramm lisztet. Ezt a kettőt össze kell dolgoznunk, amelyet legegyszerűbben úgy tudunk megtenni, ha a vajat kis kockákra felvágjuk majd a liszthez gyúrjuk. Az összedolgozott lisztes vajat tegyük folpackba (frissen tartó fóliába) úgy, hogy 1,5-2 centiméter vastagságú téglalap alakra igazítsuk. Ha ezzel megvagyunk tegyük be a hűtőbe, hogy a vaj megszilárduljon.
A maradék 400 gramm lisztet a maradék 100 gramm vajjal és a sóval morzsoljuk össze. Ezt érdemes esetleg egy aprítógép segítségével megtenni, hiszen így sokkal gyorsabb lesz a folyamat. Ha már egyneművé vált akkor adjuk hozzá a vizet, és addig gyúrjuk a tésztánkat, amíg le nem válik a tál oldaláról és a kezünkről. Ezután takarjuk le a tál tetejét egy konyharuhával és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ha letelt a fél óra a tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen körülbelül fél centiméter vastagságúra. Rakjuk közepére a vajas tömböt, majd a kinyújtott tésztával csomagoljuk be teljesen 4 oldalról. Mikor becsomagoltuk, nyújtsuk ki ismét a tésztát fél centiméter vastagra. Ezt a hajtogatást háromszor meg kell ismételnünk. Úgy hajtsuk, hogy a tészta jobb és bal oldalát hajtsuk először be, majd erre hajtsuk rá a tetejét és az alját. Az így kapott kockát pedig újra nyújtsuk ki fél centisre.
Ezután jön a 4-es hajtogatás, amely során az oldalakat először csak a tészta feléig hajtsuk vissza, majd ugyanígy a tetejét is, és végül ismét nyújtsuk ki. Ha ezt megtettük, akkor takarjuk le és hűtőben pihentessük 30 percig. Ha telt az idő ismételjük meg a sima majd a dupla hajtogatást újra, és ismét tegyük be fél órára a hűtőbe. Ezután már tetszés szerint fel is használhatjuk sós vagy édes ételek elkészítéséhez.
Ha szeretnél pár ötletet meríteni gyorsan elkészíthető leveles tésztás ételekhez, akkor kattints ide!
És hogyan néz ki a leveles tészta hajtogatása a gyakorlatban? A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara videóján megnézhetjük: