Legfinomabb pogácsa recept, amit valah próbáltam!
A medvehagymát rengeteg ételbe lehet használni. Akár levesbe, akár sós süteményekbe, akár csak natúr enni. Én kedvencem amikor pogácsába sütöm meg, ráadásul a kedvenc medvehagymás-túrós pogácsámban. Ezt a receptet megosztom most veletek, hogy ti is élvezzétek ezt a finom puha medvehagymás pogácsát! Mivel most van a legtöbb medvehagyma, ezért érdemes kimenni a kertbe, erdőbe, piacra, hogy hozzájussunk. Érdemes egyszerre többet szedni, venni, mint amennyire szükségünk lenne, apróra felszeletelni és egy kis szatyorba vagy ételes dobozban lefagyasztani, hogy bármikor kéznél legyen. Jó sütést mindenkinek!
Igazán puha medvehagymás-túrós pogácsa recept
- 500 g finomliszt
- 2 db tojássárgája
- 50 g friss élesztő
- 1.5 dl tej (langyos)
- 1 késhegynyi cukor
- 250 g margarin
- 4 kk só
- 120 g görög joghurt
- 0.5 csokor medvehagyma (3 marék)
- 70 g tehéntúró
- 1 db tojás (a tetejére)
- 150 g trappista sajt (vagy füstölt sajt, reszelve)
Az élesztőt egy kis kanál cukorral addig keverjük egy kistálban, míg folyékony álagúvá nem válil. Majd a langyos tejbe kis hozzáadott cukorral az élesztőt belecsurgatjuk és felfuttatjuk. Folyamatos kevergetés mellett futassuk fel, ez kb. 12 percet vesz igénybe. Ezt követően minden hozzávalót egy nagy edénybe teszünk bele, és alaposan összedolgozzuk kézzel. Ezt az összedolgozott tésztát 2 órán keresztül meleg helyen letakarva pihentetjük. Miután megkelt a tészta, szabad kézzel átgyúrjuk, és nyújtódeszkára tesszük, kézzel szétlapítjuk kb. 2 cm vastagra és formával kiszaggatjuk. Ezt lehet pogácsa szaggatóval vagy kis pohárral is. A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Ezután megkenjük a tojással őket, és a reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, majd aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt 190 fokon.