Elképesztő, hogy mire képesek az emberek egy kis pluszpénz reményében…A Nagybani piacon, sokak szeme láttára csomagolják át a külföldről érkező, általában spanyol vagy görög epret, hogy aztán magyarként árulják tovább, természetesen hatalmas haszonnal.
A 24.hu írásából tudtuk meg, hogy egy magyar epertermelő szeme láttára lett spanyol import eperből pillanatok alatt magyar eper. Először is kiszedték az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozokat, és átöntötték az epreket a magyar felségjelzésű faládába.
Természetes, hogy a magyar epertermelő fel volt háborodva a látottak alapján, ennek legnagyobb oka az, hogy a magyar gazdák áruját nem nagyon akarják átvenni a Nagybanin. Ami nem meglepő ezek után, csak éppen nem korrekt, sem a gazdákkal szemben, se az oda érkezők vásárlókkal szemben. Az import epret általában 3-400 forintos kilónkénti áron hozzák be Magyarországra, a magyar termelő viszont 1000-1200 forintot kér egy kilogramm hidegfóliás termésért. Ebből is látszik, hogy ha dupla, vagy tripla áron adják a külföldit, akkor is jobban járnak. Azonban a pofátlanságnak nincs határa, magyar eperként árulva tudják, hogy rakhatnak hasznot bőségesen, így kaphatjuk meg az álmagyar epret akár 1800-2100 forintos kilónkénti áron.
Tehát láthatjuk, hogy a vásárlókat átverik, nagyon drágán megvetetik velük az olcsón beszerzett import epret, magyarként. A magyar termelőket pedig teljesen lejáratják az áltermékkel, mivel a vevők azt hiszik, hogy a magyar eper rossz, ízetlen. Ez pedig nem igazságos, hiszen a termelők rengeteget dolgoznak, fűtik a fóliasátrakat, hogy minél hamarabb ott legyen a polcokon a magyar finomság, és szét tudják húzni a szezont. Ezek után nem az ő munkájuk friss és ízletes gyümölcsét veszik meg a kereskedők, hanem azt, ami átutazta fél Európát.
Sajnos ez a probléma szinte minden évben megmutatkozik a piacokon, és a legrosszabb az benne, hogy azokat a magyar termelőket sújtják, akik tényleg rengeteget dolgoznak, az ilyen pofátlan húzások miatt azonban szinte értelmetlenné válik a munkájuk. Azt pedig ne gondolja senki, hogy csak az eperrel megy a trükközés, ez ugyanúgy megtörténik a málnával, vagy éppen az áfonyával is. Szabadon megy az átcsomagolás, mindenki szeme láttára, aki szégyenlősebb, az legalább nem az asztalon csinálja, hanem a kocsijában.
A lapnak nyilatkozó termelő eddig nem tapasztalta, hogy bárki is ellenőrizné a dolgokra, de természetesen az ilyen esetekre is fel vannak készülve az árusok. A raklapnyi külföldről behozott eper mellé vesznek pár láda magyart is, ellenőrzés esetén pedig a számlával lefedett magyar epret árulja. A 24.hu megkereste az eset kapcsán a Nagybani piacot és a Nébih-et is, ha választ kapnak kérdéseikre, mi is frissítjük cikkünket!