Nagymamám titkos receptje, amit a faluban csak ő tudott, és amivel minden nyáron teljesen levett a lábamról. Jöjjön a mennyeien finom, és semmihez sem foghatóan különleges kapros túrógombóc receptje.
A kapor és a túró mennyei találkozása
A kapor és a túró kombinációja szerintem egyébként is verhetetlen páros! Annyira tökéletesen kiegészítik egymást, hogy nem is értem azokat, akik nem szeretik…. Nagymamám is imádta ezt a különleges íz kombinációt, olyannyira, hogy nemcsak pitékhez, különböző süteményekhez alkalmazta, hanem leveshez is! Én imádtam ezt a levest, és a család többi tagja is mindig kétszer sorban állt érte. Remélem neked is sikered lesz vele! A kis sztorizgatás után mutatom is a kapros túrógombóc leves receptjét! Igazán nem lesz nehéz elkészíteni, és nem is tart sok ideig, bátran vágj bele!
Hozzávalók a kapros túrógombóc leveshez
- 15 dkg tehéntúró
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- 5 dkg margarin
- 2 db húsleveskocka (vagy alaplé)
- 2 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor friss kapor
- fél citrom
- só, fehérbors
A kapros túrógombóc leves elkészítése
- Első lépés: A túrógombóc begyúrásával kell megkezdeni a kapros túrógombóc leves elkészítését. Ehhez pedig válaszd ketté a tojást, a fehérjét verd habbá, és olvaszd fel a margarin felét, vágd össze a kaprot, törd össze a túrót! A tojássárgáját keverd el az olvasztott margarinnal, sózd meg, valamint ízesítsd a vágott kapornak a felével, majd add hozzá a finomra tört túrót, és a búzadarát, végzetül pedig a habbá vert tojásfehérjét is keverd hozzá. Ezt 15 percig pihentetni kell, addig elkészítjük a levesalapot!
- Második lépést: A következő lépésként rántást kell készíteni a leveshez. A maradék margarint 1 evőkanál liszttel elkeverve készíts rántást, majd tedd bele a maradék vágott kaprot, és engedd fel 3 deciliter vízzel, keverd el, majd jövet bele még egy olyan fél liter víz, a leveskocka, és forrald fel! Közben a tejfölt keverd el az őrölt fehérborssal, a fél citromnak a levével, majd merj hozzá a forró levesből, keverd el, és öntsd bele a levesbe!
- Harmadik lépés: A túrógombócok kifőzése az utolsó lépés, ügyelj, hogy ne legyenek hatalmasak a gombócok, mert még nőni fognak a levesben, körülbelül dupla méretre! A forrás után körülbelül dió méretű gombócokat formázunk, és beletesszük a levesbe. Egy olyan 10 perc főzési idő kell neki, de látni fogod mikor jó, amikor feljönnek a leves tetejére! Tálalás előtt 10 percet hagyd állni mindenképpen!
Jó étvágyat kívánunk a kapros túrógombóc leveshez!