Gyors, egyszerű, mennyeien finom: A tökéletes karácsonyi gesztenyegolyó receptje

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyors, egyszerű, elronthatatlan karácsonyi receptet keresel, amihez még csak a sütőt sem kell bekapcsolnod? Ezt a gesztenyegolyót te is imádni fogod! Mutatjuk, mivel hengereld le idén a családot, barátokat idén karácsonykor! Jöjjön a karácsony igazi sztárja: a tökéletes gesztenyegolyó receptje.

Miért készíts gesztenyegolyót?

Manapság nagyon sokan küzdenek különböző ételintoleranciával, allergiával. Már követni is nehéz, hogy ki az, aki cukrot nem ehet, ki az, akinek a tejtől van baja, kinek a gyomra nem veszi be a tojást, és ki az, aki a lisztre érzékeny. De hát liszt nélkül milyen sütet lehetne sütni? Ha biztosra akarsz menni, mindenkinek kedvezni szeretnél, és nem szeretnéd azt, ha egy vendéged, kollégád nem tudná elfogyasztani az általad készített karácsonyi finomságot, akkor válaszd ezt a glutén-, laktóz-, tojás-, és cukormentes vegán karácsonyi finomságot, amit még csak elkészíteni sem lesz nehéz. A karácsonyi gesztenyegolyót szinte percek alatt el lehet készíteni, attól pedig abszolút nem kell taratanod, hogy elrontod, mert még csak a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá! Ennél egyszerűbb karácsonyi receptet már nem is fogsz találni, főleg nem mindenmenteset. Gondolj csak bele mennyire örülni fognak a mindenféle érzékenységgel küzdő kollégáid, amikor a karácsonyi ünnepélyre te nem keksztekerccsel állítasz be, hanem egy olyan finomsággal, amit ők is megehetnek. Na de nem is győzködünk nagyon tovább, egyszerűen csak mutatjuk a tökéletes karácsonyi gesztenyegolyó receptjét!

hirdetes

Hozzávalók a karácsonyi gesztenyegolyóhoz (12 db-hoz)

  • 25 dkg gesztenyemassza (lehetőleg 100%-osat válassz!)
  • 1 púpos teáskanál kókuszzsír (vagy sótlan vaj, de ebben van, laktóz, ha nem kifejezetten laktózmenteset választasz)
  • 1 evőkanál rum
  • 5 dkg meggy
  • 5-5 dkg olvasztott ét- és fehér csokoládé (figyelj oda, hogy tejmenteset válassz, van rengeteg ilyen opció a boltokban)
  • cukor vagy édesítőszer ízlés szerint (nem kell sok)

A tökéletes karácsonyi gesztenyegolyó elkészítése

A gesztenyegolyó legfontosabb alapanyaga a gesztenyemassza, ezt egy negyed órával az összeállítás előtt ajánlott elővenni a fagyasztóból, hogy megfelelő állapotban legyen a reszeléshez. Ha lereszeltük, akkor összedolgozzuk a kókuszzsírral és a rummal lágy, formázható masszává. Mindeközben pedig a meggyet lecsepegtetjük és papírtörlővel szárazra töröljük. Az összedolgozott gesztenyés masszából egyszerűen csak golyókat formázunk, miközben a közepébe meggyet nyomkodunk. Nem kell sütni, ezért egyszerűen csak egy sütőpapírral bélelt tányérra helyezzük, és egy órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Ha meghűlt, akkor csoki mázzal díszítjük, de ízlés szerint karácsonyi gyöngyöket, cukorkákat is szórhatunk rá. Vékony sugárban végigcsurgatjuk a golyók tetején vízgőz felett olvasztott csokoládéval, először az ét-, majd a fehércsokival, majd újra hűtőbe tesszük. 

hirdetes

Ízlés szerint többféleképpen is lehet díszíteni a kihűlt gesztenyegolyókat- Ahogyan az alábbi képen is látszik. Egy kis kreativitással hóembereket is formázhatunk a gesztenyegolyóinkból! 


 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Programajánló Szórakozás

Szótár

Kovács Pál

Kovács Pál: Magyarországnak 2, 6-szoros olimpiai bajnoka van, Kovács Pál az egyik közülük.... Tovább

Várhegy

Várhegy: Budapest egyik legnépszerűbb látványossága, sok sok idegenforgalmi csábítással. A... Tovább

Tovább a lexikonra