10 nevetségesen egyszerű és olcsó módszer, hogy otthonod karácsonyi illatú legyen!

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kezdünk nagyon közeledni a karácsonyhoz, de ennek illata is kell, hogy legyen! A ragyogó fényektől és a minden körben díszített fáktól a finom mézeskalácsokig és az ízlelőbimbóinkat csiklandozó ünnepi süteményekig – az ünnepi boldogságot az orrunk alatt találhatjuk meg. Ha egyszerű (és olcsó!) házi készítésű ötleteket keresel a karácsonyi hangulat felvillanyozására és jókedvre, kövesd az orrodat, és töltsd meg otthonodat hangulatos, szezonális illatokkal, amelyek azt üvöltik:  Karácsony!

Hangolódjunk a Karácsonyra illatokkal!

Megtervezted a karácsonyi vacsoramenüt, elkészítetted az ünnepi ajándéklistát és kétszer ellenőrizted, és felakasztottad az összes zoknit, tele vidám és apró kincsekkel szeretteidnek. Minden kész, igaz? Nem egészen. Mit szólnál ahhoz, hogy otthonod megtöltsük olyan aromákkal, amelyek hagyományosan a karácsonyhoz kapcsolódnak, mint például fahéj, borsmenta, fenyő, vanília, sőt még pékáruk is, hogy vendégeid (és a Mikulás is) jól érezzék magukat ebben a szezonban? Mert amikor ünnepi hangulatba kell kerülni, az orrunk igazán központi szerepet játszik. Összeállítottunk 10 ünnepi és illatos ötletet, amit elkészíthetsz egyszerűen néhány hozzávalóból és néhány forintból.

1.    DIY potpourri


Ideje lemondani a luxus illatos gyertyákról egy olcsóbb alternatíváért, amely ugyanolyan jó illatú. Vigyél kellemes illatot otthonodba alacsony és lassú párolással, használd a főzési arzenáljában már meglévő eszközöket – egy serpenyőt és a lassú tűzhelyet.

Szedd össze a már kéznél lévő hozzávalókat, például fahéjat vagy fahéjrudakat, szerecsendiót, fenyőágakat a kertben, citrusfélék héját, almaszeleteket, illatos olajokat, vaníliát vagy gyömbért. Forralj fel egy serpenyőben vizet, körülbelül egy hüvelyknyire a pereme alatt, és tedd bele az összetevőket a serpenyőbe.

Ahogy a keverék felmelegszik, az ünnepi szezonra emlékeztető meleg és fűszeres illattal fogja átitani otthonod. Adj hozzá még vizet, ha szükséges, ha azt szeretnéd, hogy a keverék egész nap forrjon. A saját potpourri elkészítésében az a nagyszerű, hogy az aszalt gyümölcsök és fűszerek bármilyen kombinációjával kísérletezhetünk. Ügyelj arra, hogy az összes hozzávalót a kukába dobd, miután végeztél.

2.    Házi készítésű vanília kivonat

Mielőtt vendégeid megérkeznének az ünnepi vacsorára, tégy három-négy evőkanál vaníliakivonatot egy kis, sütőben használható edénybe, és tedd be a sütőbe 180 °C-on körülbelül egy órára. Néhány perc múlva otthonod teljesen desszert illatú lesz. Már most elkezdheted elkészíteni ezt a két összetevőből álló, barkácsolt vanília kivonatot, hogy meglocsold otthonod a finom illattal, vagy ajándékba is készíthetsz ilyen karácsonyi illatosítót.

 


3.    Parfümös fenyőtobozok


Persze az ünnepek alatt gyakorlatilag bármelyik házi barkács boltban vásárolhatsz illatosított fenyőtobozokat, de saját készítéssel pénzt és időt is megtakaríthatsz. Ha olyan szerencsés vagy, hogy van néhány fenyőfa a hátsó udvarban, szedj fel néhány elszórt tobozt. Mindenképpen mosd meg és szárítsa ki őket, majd permetezd be kedvenc vanília-, citrus- vagy fahéj illatú olajoddal. Helyezd őket műanyag zacskóba egy napra, hogy az illat mindegyikbe bezáródjon. Amikor másnap kiveszed a fenyőtobozokat a zacskóból, helyezd őket egy sekély tálba vagy vázába, hogy karácsonyi illatú legyen otthonod!

hirdetes

4.    Illatos díszek


Semmi sem olyan sokatmondó a karácsonyról és a minőségi családi időtöltésről, mint a saját készítésű, fára akasztható emlékek elkészítése.

Jó illatú díszek készítéséhez keverj össze egy tálban a saját tésztád almaszószból, iskolai ragasztóból és fahéjból. Egy sodrófa segítségével sodord a keverék részeit két műanyag fólia közé, és ha ellapítottad, szaggatóformákkal alakítsd ki a kívánt formákat. Mielőtt betennéd a sütőbe, győződj meg róla, hogy egy szívószál segítségével lyukat készítettél a tetejére, ahol a díszeket fel lehet függeszteni. Addig ismételd, amíg el nem fogy a tészta.

Ha az összes díszítést kivágtad, tedd őket egy tepsire, és süsd meg száradni. Amikor a formák teljesen kihűlnek, a tetején lévő lyukon át akaszthatsz egy szalagot vagy fonalat, hogy felakaszthasd, vagy kidíszítheted őket csillámmal és festékkel. Ne feledd, hogy bár ezeknek hihetetlen az illata, nem ehetők!

5.    Édes illatú füzér


Fonalból és szárított narancsszeletekből fűzzük át a fonalat a szeleteken, és készítsünk házi füzért, amely fényesnek tűnik és finom illatú is! A karácsonyi süti kiszúróit is használhatjuk, ha vidám formákat vágunk a narancshéjba, és egy tű segítségével kis lyukat készítünk a tetejére. A csillag vagy fa alakú narancshéjakat felakaszthatja díszként, vagy felfűzhetjük a héjakat füzérként, és körbetekerhetjük vele a fát.

6.    Illatos tűzgyújtók


Valószínűleg sok cupcake-t és falatnyi ünnepi előételt fogsz sütni a szezonban, így akár több kilométert is kihozhat a muffinsütőből az aromás előételekkel, amelyek csak forró viasszal és fűszerekkel töltött, bélelt muffincsészék, és a kandallóba helyezhető gyógynövények. 

hirdetes
data-param-rel="" layout="responsive" width="480" height="270">

7.    Aromás pomanders


A pomander alapvetően egy nagy, régi parfümgömb, amelyet általában szegfűszeggel kirakott gyümölcsökből, például narancsból vagy almából készítenek, és felakasztható a kandallóra vagy a karácsonyfára, mint füzér. Fűszeres-narancsos pomander készítése olyan egyszerű, hogy még a gyerekek is részt vehetnek a díszítésben! Arról nem is beszélve, hogy a pomandereket olyan tárgyakkal is elkészíthetjük, amelyek már vannak a konyhában, és gyönyörű és természetes illatú központi elemei lesznek az ebédlőasztalnak.

Először ragadj meg egy darab kemény citrusfélét a gyümölcstálból, fogpiszkálót, egy üveg egész szegfűszeget és egy zöldséghámozót.

Ezután a zöldség- vagy gyümölcshámozóval készíts mintákat a gyümölcs héjába. Egy spirál vagy örvényminta mindenképpen lenyűgözi a vendégeket!

Ezután a fogpiszkálókkal vagy szögekkel készíts egy sor lyukat a gyümölcsön, és nyomd be a szegfűszeget ezekbe a lyukakba. Természetesen a szegfűszeget beszúrhatod anélkül, hogy először lyukakat készítenél, de az ujjbegyeid könnyen megsérülhetnek. Akár egyenes vonalban tartod a szegecseket, akár szórványosan helyezed el őket, hagyd, hogy a gyümölcs üres vászonként szolgáljon, hogy eldönthesse, melyik szegfűszeggel töltött motívum illik leginkább hozzád és családodhoz.


Végül a díszítés után megforgathatod a pomandereket fahéj, gyömbér, szerecsendió és több szegfűszeg fűszeres keverékében, hogy saját, házi légfrissítőt kaphass a ház körüli tálakba, vagy ajándékba adhasd szeretteidnek. A citrusos pomanderek általában négy napig tartanak. Csak ügyelj arra, hogy éjszakára a hűtőszekrényben tárold őket, nehogy a gyümölcs megpuhuljon és penészesedjen.

8.    Füstölt olajgyertyák


A folyékony gyertyák otthoni elkészítése minden bizonnyal költséghatékonyabb, mint a viaszgyertyák vásárlása. Töltsd ki az olívaolajat (vagy bármilyen megégő olajat) a kamrában, és tölts meg vele egy befőttesüveget, vaníliarúddal, fenyőtűvel, bogyókkal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy narancsszeletekkel együtt. Gyújtsd meg a lámpás kanócát az edény tetején, és már jó úton is haladsz a kellemes illat és meleg ragyogás felé, hogy ebben a szezonban valóban megteremtsd otthonod hangulatát.

9.    Diffúzorok


Mindannyian tudjuk, hogy a boltban vásárolt diffúzorok kissé drágák lehetnek, de nem biztos, hogy tudjuk, milyen könnyű és megfizethető az elkészítése.

Csak erre az öt egyszerű hozzávalóra van szükséged hozzá: egy diffúzoros flakon, karácsonyi illatú olajok, fa nyárs (maradt néhány kebab nyárs a grillszezonból?), vodka és víz.

Töltsd meg a diffúzoros palackot vízzel, néhány evőkanál vodkával és néhány evőkanál olajjal, amely otthon van; keverjük össze a hozzávalókat. Végül tedd a fa nyársak egyik végét az illatosított oldatba ázni, majd fordítsd meg a nyársat, hogy a másik vége beázzon. Forgasd meg a nyársakat hétről hétre, hogy édes illatú legyen, aminek megtartó ereje van.

10.    Illatosított vizek

Amellett, hogy megtöltjük az üvegeket egészséges gyümölccsel és vízzel, hogy hidratáltak maradjunk ebben a szezonban, miért ne készíthetnénk fűszerekkel és gyógynövényekkel is kiegészített vízforrázatot? 

Egyszerűen keverjük össze kedvenc hozzávalóinkat (narancs fahéjjal vagy alma szerecsendióval) hőálló fedeles üvegedényekben, töltsük fel vízzel, és melegítsük fel a mikrohullámú sütőben. Miután eltávolítjuk a fedelet, az illat szétterjed a lakásban. A legjobb része? A hosszantartó illatért mindig újramelegítheted! 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Szótár

Kereszténység

Kereszténység  A kereszténység  egyistenhívő vallás, amelynek... Tovább

Krémes

Krémes: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A krémes közkedvelt sütemény.... Tovább

Tovább a lexikonra