Karácsonyi kivis süti – az igazi tejfölös recept

VN

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kivi igazi téli gyümölcs, és mivel színe tökéletesen passzol a karácsonyi fenyő színéhez, mi sokszor használjuk karácsonyi sütemények díszítéséhez is. Persze nem a zserbóra tesszük, hanem a mennyi tejfölös szelet tetejére. Mutatom nektek az én nagy karácsonyi kedvencem a kivis tejfölös szelet receptjét.

Hozzávalók a kivis szelethez

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 40 dkg piros dobozos tejföl 
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 db citrom
  • 4 db kivi

A tetejére:

  • 1 csomag színtelen tortazselé 
  • 1 evőkanál cukor
  • pár csepp citromlé
  • 2,5 dl víz

A kivis szelet elkészítése

A kivis szelet elkészítéséhez első lépésként a tojások szétválasztásával kell kezdeni, mint általában más ilyen jellegű süteményeknél is. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját is, és az addigra megolvasztott vajat. Egy másik edényben a száraz hozzávalókat keverjük el, a lisztet, kakaóport, valamint sütőport. Ezt a kettőt összekeverjük, a tojásos masszát a liszteshez, összedolgozzuk, majd egy 20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk. 200 fokos előmelegített sütőben 25 perc kell neki. Végezz tűpróbát, ha megfelelő, akkor egy tálcára borítva lerakjuk hűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és visszafordítjuk a szép felére.

hirdetes

Amíg a tészta sül/hűl addig el lehet kezdeni kikeverni a krémet, illetve felszelni a kivit. Az előbbihez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd pedig a tejföllel, a habfixálóval, és a citrom levével felhabosítjuk. Ha a tészta elhűlt, akkor visszatesszük a tepsibe, és rákenjük a kész krémünket. Az utolsó lépés az ünnepi kivis réteg.

A kiviket meg kell hámozni. Egy tv műsorban láttam a trükköt, miszerint nem kell a vékonyra szeleteléssel nagyon bajlódni, hiszen a tojásszeletelővel nagyon egyszerűen fel lehet szelni a kivit. Ha kész vannak a kivi szeletek, akkor egyenletesen pakold fel a krémre. Ha a kivi kész, akkor a tortazselét felforraljuk a cukorral, a citromlével és a vízzel együtt, majd langyosra hűtjük. A lehűlt zselét a süteményre csorgatjuk finoman, úgy, hogy minden kivit ellepjen, és lehetőleg egyenletes is legyen. Mehet a hűtőbe, körülbelül 1 óra után már tálalható is. 

hirdetes

Tudtad? A kivi egy rendkívül tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Íme néhány pozitív tulajdonsága:

  • Magas C-vitamin-tartalom
  • Rostban gazdag
  • K-vitamin-tartalom
  • Magas antioxidáns-tartalom
  • Alacsony kalóriatartalom
  • Hidratáló hatása van
  • Káliumban gazdag
  • Gyors energiaforrás
  • Finom
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Szórakozás

Szótár

Október

Október: az év 10. hónapja, az első igazán, hamisítatlan őszi hónap. Az idők folyamán az... Tovább

Mátyás király

Mátyás király: Az egyik legnagyobb, legismertebb, legkeményebb kezű magyar királyként ismert.... Tovább

Tovább a lexikonra