Ha szeretnéd elvarázsolni a családodat, szeretteidet egy igazán különleges finomsággal, akkor válaszd ezt a karácsonyi mákos túrótortát, ami nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, hanem az íze is valami csodálatos. Mutatjuk is ennek a különleges mákos túrótortának a receptjét.
Hozzávalók a mákos túrótortához
A torta tésztájához:
- 1 db tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg margarin (+ a forma kikenéséhez)
- 1 teáskanál sütőpor
- 20 dkg liszt
A töltelékhez:
- 13 dkg mák (egész)
- 50 dkg tehéntúró
- 1 dl tejföl
- 2 db tojás
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg kristálycukor
- 30 ml vanília aroma
A mákos túrótorta elkészítése
- A mákos túrótorta elkészítését a mák feldolgozásával kezdjük. Fontos még egyszer kiemelni, hogy nem daráltmákot, hanem egész mákot használunk, éppen ezért be kell áztatni. A mákra annyi forró vizet kell önteni, hogy alaposan ellepje, és addig hagyjuk is így állni, amíg el nem készítjük a tésztát. Amíg a mákos túrótorta készítésének további elemével foglalkozunk, puhul, később leszűrjük.
- a beáztattuk a mákot, akkor kezdhetjük is a mákos túrótorta tésztájának összeállítását. Ehhez először a tojást cukorral kikeverjük, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű margarint is, és alaposan eldolgozzuk. Ezután a sütőporral kevert lisztet is beleszitáljuk ebbe a tojásos-cukros keverékbe, és összegyúrjuk a tésztánkat. Egy rugalmas tésztát kell végeredményként kapni, ami a mákos túrótorta alapja lesz.
- Ezt a tésztát egy csatos tortaforma aljába tesszük, aminek aljába már előzőleg sütőpapírt helyeztünk, az oldalát pedig margarinnal kikentük. A tésztát úgy kell beletenni a tortaformába, hogy az oldalán is legyen tészta, úgy kell nyomkodni, hogy legyen egy kis kosárkánk, olyan 3-4 cm magas peremet kell képezni, amibe megy majd a túrós-mákos töltelék. Ha kész, akkor nem a sütőbe, hanem a hűtőbe kell tenni pihentetni, addig amíg a krém készül.
- A túrós krém elkészítéséhez a túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot, és a vanília aromát összekeverjük, mi botmixerrel szoktunk egy kicsit krémesíteni, ez segít, hogy könnyű, állagot kapjunk.
- Az elkészült krémet kettő adagra kell osztani, kell egy kisebb, és egy nagyobb krémadag, a kevesebbhez hozzá kell keverni a leszűrt mákot. A látvány miatt van jelentősége, hogy kevesebb mákos krém legyen, mert így szebben kirajzolódnak majd a rétegek.
- A következő lépés már a torta összeállítása lesz. Kivesszük a hűtőből a tésztát és közepére egy evőkanál túrókrémet teszünk, majd erre rá egy evőkanál mákkrémet. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak a krémek (krémek elég folyósak, ezért maguktól szépen el fognak terülni, és rétegeződni fognak). Egy fogvájó segítségével a torta szélétől kiindulva a közepéig (egymástól távol) csíkokat húzunk.
- A mákos-vaníliatortát előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül egy teljes órán át, azaz 60 percig sütjük. Mikor már megsült és langyosra hűlt, akkor kivesszük a tortaformából, és tálaljuk.