Így készül a tökéletes képviselőfánk - Eredeti recept!

Sz.F., Szeder

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A most következő cikkben megmutatom nektek, hogyan készül a tökéletes képviselőfánk, az eredeti receptet hoztam most el nektek, imádni fogjátok, ebben biztos vagyok!

A képviselőfánk szakszerű megnevezése az égetett tészta, ezt a nevet onnan kapta, hogy a vízzel és zsiradékkal erős tűzön összefőzött lisztes massza egy kis idő múlva sistergő, illetve pattogó hangot kezd el hallatni, olyan mintha égne és pirulna. A tészta maga egyébként francia eredetű, hozzánk viszont német-osztrák közvetítéssel került, és a német Brandteig szó magyar tükörfordítása. A képviselő elnevezés visszavezethető ugyanakkor a mikszáthi Tisztelt Ház idejéig. Ekkor ugyanis a képviselő urak az interpelláció előtt-alatt-után kiszöktek a kávézóba és gyorsan elfogyasztottak párat ebből a finomságból.

hirdetes

Magyarországon leginkább a vaníliakrémmel és tejszínhabbal töltött változatát kedvelik, de mivel a tészta semleges ízű, így tölthetjük édes és sós töltelékkel egyaránt. Most pedig jöjjön az eredeti recept! 

Negyed liter tejet vagy vizet hét deka vajjal és egy csipet sóval addig keverünk a tűzön, amíg felforr. Ekkor rögtön beleteszünk tizennégy deka lisztet, jól megkeverjük, és azonnal levesszük a tűztől, s tovább keverjük, amíg kihűl. Beleütünk egyenként hat tojássárgáját, mindegyikkel teljesen simára keverjük.

hirdetes

Kikent és meglisztezett tepsibe egyforma halmokat teszünk a tésztából, tojással megkenjük, és forró sütőben — csak így duzzad meg —sütjük öt percig. Öt perc után kissé csökkentjük a hőt, és szép sárgára sütjük a fánkocskákat. Amikor készen vannak, még öt percig tartjuk a nyitott ajtajú sütőben.

Amint kihűltek, ketté vágjuk, az alsó felébe kis mélyedést vájunk és megtöltjük hideg vaníliakrémmel. A tetejét tegyük vissza és hintsük meg vaníliás porcukorral.

Forrás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Magyar

Szótár

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget: Az egyik leghíresebb része az országnak, mert ez annyira a Balaton része,... Tovább

Magyar parlagi kacsa

Magyar parlagi kacsa: A 20. század elején a magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként... Tovább

Tovább a lexikonra