A barátfüle elkészítése igazi időutazás a magyar konyha hagyományos világába. Ezzel a recepttel visszarepítünk abba a korba, amikor minden falatot szeretettel készítettek el. A barátfüle, amit nagymamáink konyhájában találtunk, egyszerű alapanyagokból születik, de az elkészítés közbeni varázslat és a végeredmény semmi máshoz nem fogható. Ráadásul egy 10 perc alatt összeállítható, gyors változattal is készültünk elfoglalt édességkedvelőknek.
Hozzávalók a legfinomabb barátfüléhez
- 175 g tejföl – a tészta puhaságáért
- 80 dkg finomliszt – az alap, amely a tésztát alkotja
- 3 dkg élesztő – a tészta megkelesztéséhez
- 1 dl tej – hogy az élesztő felfusson
- 1 evőkanál cukor – az élesztő felélesztéséhez
- 3 db tojás – ebből kettőt a tésztához, egyet pedig a kenéshez használunk
- 40 dkg sertészsír – a tészta gazdag, omlós szerkezetéhez
- 1 teáskanál só – hogy az ízek harmonikusak legyenek
- Szilvalekvár, ízlés szerint – a töltelék, amely a barátfülét különlegessé teszi
Az autentikus barátfüle lépésről lépésre
1. A Tészta összeállítása: Kezdjük azzal, hogy a lisztet összemorzsoljuk a sertészsírral, majd hozzáadjuk a két tojást, a sót és a tejfölt. Gyúrjuk össze alaposan, hogy egységes tésztát kapjunk. Eközben az élesztőt keverjük el langyos tejben a cukorral, és hagyjuk, hogy felfusson.
2. A tészta kelesztése és kidolgozása: Miután az élesztő felfutott, öntsük bele a lisztes keverékbe, és dolgozzuk össze a tésztával. Ha a tészta túl ragacsosnak tűnik, adjunk hozzá még egy kevés lisztet, hogy rugalmas állagot kapjunk. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd vágjuk fel négyzet alakú darabokra.
3. Töltés és formázás: Minden tésztanégyezet közepébe helyezzünk egy kis adag szilvalekvárt. Ezután átlósan csípjük össze a két sarkot, hogy biztosan zárva maradjon a sütés során. Így biztosítjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki, hanem a tészta belsejében maradjon.
4. Sütés előkészítése: Helyezzük a megtöltött és formázott barátfüléket sütőpapírral bélelt tepsibe. A harmadik tojást verjük fel, majd ezzel kenjük le a barátfülék tetejét, hogy szép aranybarna színük legyen sütés után. Nekem ebből a mennyiségből három nagy tepsinyi adag készült.
5. Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és süssük a barátfüléket, amíg aranybarnára nem sülnek. A sütési idő változhat a sütőtől függően, de általában 20-25 perc elegendő ahhoz, hogy kívül ropogós, belül pedig puha és omlós tésztát kapjunk.
Tapasztalatok és további tippek
Ez az eredeti barátfüle recept sok háztartásban már generációk óta bevált, és ha követed a fenti lépéseket, garantáltan ínycsiklandó végeredményt kapsz. Ha szeretnéd, variálhatod a lekvár tölteléket is: a szilvalekvár mellett a baracklekvár vagy akár mák is jól illik hozzá. A legfontosabb az, hogy a készítés közben figyelj a részletekre, és élvezd a folyamatot – mert a barátfüle nemcsak egy desszert, hanem egy darabka magyar konyhai örökség, amit szeretettel készítünk el minden egyes alkalommal.
Gyors barátfüle leveles tésztából
Hozzávalók:
- 1 csomag kész leveles tészta (kb. 500 g)
- Szilvalekvár ízlés szerint
- 1 db tojás a kenéshez
- Porcukor és fahéj (opcionális) a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Tészta előkészítése:
A leveles tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett felületen( ha eleve kinyújtott változatot veszünk, már ezt a lépést is kihagyhatjuk), hogy nagyjából 2-3 mm vastagságú legyen. Ezután vágjuk fel négyzetekre (kb. 8x8 cm-es darabokra).
2. Töltés:
Minden négyzet közepére tegyünk egy teáskanálnyi lekvárt. A tésztát hajtsuk átlósan félbe, hogy háromszög formát kapjunk. A széleket egy villa segítségével nyomkodjuk le, hogy a töltelék biztosan bent maradjon.
3. Kenés és sütés:
A kész tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. A tojást verjük fel, és kenjük meg vele a barátfülék tetejét, hogy szép aranybarna színük legyen sütés után. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 15-20 percig süssük, amíg a tészta aranyszínű nem lesz.
4. Tálalás:
A megsült barátfüléket ízlés szerint hintsük meg porcukorral és egy kevés fahéjjal. A legjobb még melegen tálalni, amikor a tészta ropogós és a lekvár kellemesen meleg.
Tipp:
Ez a gyors változat tökéletes, ha kevés az időd, de mégis szeretnél egy klasszikus, magyar ízvilágot idéző desszertet készíteni. A leveles tésztának köszönhetően pillanatok alatt az asztalra varázsolhatod a barátfülét, ami így is megőrzi a hagyományos desszert hangulatát és ízeit.
Miért hívják barátfülének? Egy kis legendárium
Sokan kérdezik, honnan ered a "barátfüle" elnevezés, és többféle magyarázat is létezik. Az egyik népszerű elmélet szerint a név onnan származik, hogy a név tréfás utalás egy régi szerzetesi receptre, amely az egyszerűséget és a spórolást tükrözte – pont, mint ez az édesség. Emellett létezik egy különösen érdekes történet, amely szerint a barátfüle a 19. század második feléből származik, ahol egy budai vendéglős, Franz Freund specialitása volt.
Az étlapon "Freunds gefüllte Tasche" (Freund-féle töltött táska) néven szerepelt, és a magyar elnevezés is valószínűleg innen ered: a "Freund" név magyarul "barátot" jelent, a "gefüllte" (töltött) szó pedig játékosan "fülle"-re, azaz "fül"-re változott. Bárhogy is legyen, a barátfüle minden egyes falatjával egy darabka múltat és egy nagy adag szeretetet idéz meg.
Barátfüle - több mint egy desszert
A barátfüle nem csupán egy egyszerű édesség, hanem egy igazi családi élmény, amely a régi idők ünnepi alkalmait idézi fel. A legszebb emlékek közé tartozik, amikor a család együtt állt a konyhában, és a tésztanyújtástól kezdve a zsemlemorzsába forgatásig minden folyamatban részt vett valaki. Ez az étel több generáción átívelő hagyományokat őriz, és ha ma elkészíted, te is továbbadhatod ezt a szeretettel teli, autentikus magyar ízt a következő generációnak.
Ha valami egyszerű, de különleges desszertre vágysz, amellyel visszarepülhetsz a múltba, a barátfüle az egyik legjobb választás. Kövesd az eredeti receptet, és élvezd az autentikus, otthoni ízek varázsát!