Használjuk ki az ősz aktualitásait a konyhában is. Az ősz igazán különleges, meleg ízeket tartogat nekünk, amit tökéletesen megízelhetünk ennek a fahéjas szilvalevesnek a formájában.
Az ősz ízeinek felhasználása
Személy szerint nekem az ősz az egyik kedvenc évszakom. Ilyenkor valóságos szín kavalkáddal lep meg minket a természet, de ezzel egy időben mennyei ételeket, valamint italokat is lehet készíteni az ősz zamatos alapanyagainak felhasználásával. Az őszi konyha legnagyobb sztárjai szerintem a sütőtök mellett a szilva, és a fahéj, persze a friss, ropogós diót, és vitaminnal megpakolt almát sem szabad elhanyagolni! Még nagymamám tanított meg arra, hogy mindig abból kell főzni valami nagyszerű ételt, ami éppen van. Ennek köszönhetően volt tele e gyerekkorom színes ételekkel, minden évszakban mást ettünk, mert más nőtt a kertben, más került elő a spájz polcairól. Tőle tanultam azt is, hogy mennyire sokszínűen lehet a szilvát felhasználni, nemcsak lekvárt, hanem sok más finomságot is lehet belőle készíteni, és tökéletesen összeillik a fahéj fűszeres íz világával. Ezért idén ősszel neked is ki kell próbálnod ezt a mennyei fahájas szilvakrémlevest!
Hozzávalók a krémes fahéjas szilvaleveshez
- 1 kg szilva
- 2 rúd fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál cukor
- 2 szelet citrom
- 2 dl tejszín
- 5 dl víz
- 1 csipet só
A fahéjas szilvaleves elkészítése
Első és legfontosabb lépés a fahéjas szilvaleves elkészítése során, hogy a szilvát jó alaposan mossuk meg, távolítsunk el a felületéről minden esetleges szennyeződést, majd vágjuk félbe őket, és szedjük ki hegyes magjaikat. Az előkészített szilvákat tedd bele egy lábasba! Ha kész vagy a szilvákkal, akkor add hozzá a fűszereket: cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, a csipet sót, sőt a citromkarikákat is! Ezt követően öntsd fel az egészet körülbelül fél liternyi forrásban lévő vízzel, és kezd el főzni. Körülbelül negyed órán át kell főzni, egészen addig, amíg a szilva meg nem puhul. Az sem baj, ha addig főzöd, még szét nem esik. Ha megfőtt a szilva, akkor a főzetünkből kivesszük a fahéjrudakat és a citromkarikákat, majd az egészet botmixerrel pürésítsük. A pürésítést követően még fel kell önteni a levesünket tejszínnel, majd 2-3 perc alatt összemelegíteni az egészet. Ajánljuk, hogy néha kóstolgasd meg, ha nem elég édes, akkor mehet bele még egy kis cukor! Melegen, vagy hűtve is fogyasztható ez a mennyei fahéjas szilvaleves!