A muszaka, vagyis a rakott padlizsán a görög, török és balkáni vidék egyik kedvelt fogása, melynek alapját a padlizsán és a darált hús adja. Mi most a krétai változatát hoztuk el nektek.
Hozzávalók a muszakához:
50 dkg padlizsán
25 dkg marhahús
25 dkg burgonya
25 dkg cukkini
2 db paradicsom
2 db tojássárgája
2.5 dl tej
12 dkg liszt
7 dkg sajt
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 dl olaj
1 tk. fahéj
szerecsendió
szegfűszeg
só
bors
2 db paradicsom
1-1 csipet reszelt szerecsendió, szegfűszeg, só és bors
A muszaka elkészítés:
A megmosott padlizsánt és cukkinit hosszában felszeleteljük. Besózzuk, állni hagyjuk, majd felitatjuk a nedvességet. Kevés forró olajon aranysárgára sütjük. A meghámozott burgonyát közepesen vékony karikákra vágjuk és a visszamaradt olajon ugyancsak aranysárgára sütjük.
Közben forró olajon üvegesre pároljuk a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és a meghámozott, feldarabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Folyamatosan kevergetve 10-15 percig pirítjuk.
Közben a vajból, a lisztből és a tejből elkészítjük a besamelmártást. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd belekeverjük a tojássárgáját is.
Kiolajozott tepsibe leterítjük a burgonyát, a cukkinit és a padlizsánt. Minden réteget meghintünk reszelt sajttal. Rászedjük a húst, majd leöntjük a besamelmártással. Megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Forrás: mindmegette.hu