A krumplipüré elkészítésének nagy titka!

SZ.F.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kevesen ismerik ezt az elkészítési módot, pedig ha így csinálnád, biztosan sokkal jobban szeretnéd a krumplipürét. Próbáld ki minél hamarabb, nem fogod megbánni!

A világ egyik legfinomabb és legkedveltebb eledele a krumplipüré! Én speciel el sem tudnám képzelni az életemet püré nélkül, egyszerűen imádom! Nagyszerű találmány, azonban tökéletesen csak nagyon kevesen képesek elkészíteni, igazán jó pürét készíteni meg kell tanulni!

Én nagyon sajnálom azt, hogy még az éttermek sem veszik a fáradtságot arra, hogy megtanulják a készítésének menetét, inkább porból készítik el, az ilyen helyeken csak egyszer fordulok meg, utána viszont messzire elkerülöm. Egy korábbi cikkünkben elmondtuk nektek, hogyan készül a tökéletes rántott hús, ha lemaradtatok volna róla, olvassátok el most: A tökéletes rántott hús receptje.

A tökéletes krumplipüré receptje

Vigyáznunk kell arra, hogy ne legyen csomós, ne legyen se túl kemény, se túl lágy. A legfontosabb, hogy légkönnyű, krémes krumplipürét készítsünk.

Egyfajta krumplit használjunk

hirdetes
Ne keverjük a krumplikat, ha lehet akkor csak egyfajtát használjunk. Válasszuk inkább a laza szerkezetű, lisztesebb állagú krumplit. A benne levő keményítő elnyeli a vajat és a tejszínt, ez biztosítja, hogy a krumplipüré lágy és puha legyen.

Mossuk meg a krumplit
Nyilvánvaló, hogy mielőtt megfőznénk a krumplit, megtisztítjuk. Azonban vannak emberek, akik megpucolják, és utána épp csak leöblítik egy kicsit. A krumplit ajánlott még hámozás előtt alaposan egy tiszta mosogatószivacs segítségével megdörzsölni, és csak utána meghámozni.

Ne tegyük meleg vízbe
Ha a krumplit meleg vízbe tesszük, akkor a külső része túl hamar szét fog főni, míg a közepe kemény marad. A krumplit vágjuk nagyjából egyforma kockákra, majd tegyük a hideg vízbe, és utána forraljuk fel.

Ne tegyünk sót a vízbe
Főzés közben a krumpli ugyanannyi vizet fog felszívni, mint amennyi sót, ezért a krumplipürénk vizenyős lesz. 

hirdetes

Ne főzzük túl nagy lángon
Amikor el kezd forrni a víz, csak egyenletes lángon főzzük a krumplit. Ha túl nagy lángon főzzük, akkor könnyen szétroncsolódnak a krumplik, és szintén nem lesz krémes a pürénk.

Jól szűrjük le
Mikor megfőztük a krumplit, jól csorgassuk le a vizet róla. Esetleg egy-két percre tegyük vissza a tűzre, hogy mind el tudjon párologni róla a fölösleges víz. A túl vizes krumplipüré nehéz állagú lesz.

Langyos tejet használjunk
A krumplipüréhez használatos tejet mindig langyosítsuk fel egy kicsit. A hideg tej segítségével nem lesz krémes, lágy.

A vaj legyen hideg
Ha felolvasztjuk a vajat, akkor a zsiradék ki fog csapódni belőle. Inkább szobahőmérsékletű vajat használjunk a keveréshez.

Forrás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

A törkölypálinka

A törkölypálinka: Hungarikum. A törkölypálinka kizárólag Magyarországon termett szőlő... Tovább

Gulács

Gulács: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Gulács közülük az egyik. A Balaton-felvidék... Tovább

Tovább a lexikonra