Nincs olyan magyar ember, legyen az felnőtt vagy gyerek, akiben ne ébresztene nosztalgikus hangulatot, vagy ne imádná a lángost. Borzasztó egyszerű étel, mégis ez a nyár legnagyobb slágere. Megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon te magad is.
Közeledik a szezon, íme a legjobb lángos receptek otthonra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni az élményért!
Lángos, ahogy a mama csinálja
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 evőkanálnyi olaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl víz
2 dl tej
2 csapott evőkanálnyi cukor
só
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, és keverd el benne a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel - erre a legjobb az 50 fokra melegített sütő, itt 10-15 perc alatt biztosan felfut. A lisztet mérd ki egy tálba, add hozzá az ízlésednek megfelelő mennyiségű sót, majd a felfutott keveréket és az olajat. Kezdd el összegyúrni, és adagold hozzá folyamatosan a vizet.
Ha már kellőképp lágy - könnyen formálható, laza - tésztát kaptál, ami nem ragad hozzá a tál falához, akkor ne adj hozzá többet. Fedd le a masszát egy viszonylag vékony konyharuhával, és tedd félre kelni körülbelül 40 percre.
Ha ez letelt, formálj a tésztából gombócokat - 10-15 darabot, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb lángosokat szeretnél majd. A titok az, hogy a tálcát egy nagyon leheletnyit érdemes bevizezni, mivel így nem ragad majd annyira hozzá a tészta. Újabb fél óráig hagyd őket kelni. Miután ez is letelt, forrósíts olajat, annyit, hogy bőven ellepje a lángost egy nagyobb serpenyőben, és süsd ki a tésztát.
Még egy hasznos tipp, érdemes egy kicsit a kezünket is benedvesíteni, miközben kinyújtjuk a lángos gombócokat, mivel így az olaj sem lesz koszos a tésztától.
Folytatjuk a klasszikussal és még egy különlegességgel!
Töltött lángos recept
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tk só
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
5 ek napraforgó olaj
5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
1 dl cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt.
A lisztbe tesszük a sót, és a felfutott élesztővel, az 5 ek olajjal és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, könnyű tésztát készítünk.
Lyukacsos konyharuhával letakarva fél órát kelni hagyjuk. Egy mélyebb serpenyőben olajat forrósítunk a sütéshez
A forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük és papírtörlőre szedjük lecsepegtetni.
Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.
Töltött lángos recept
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
5 dl tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só
trappista sajt
gépsonka (de akár párizsival is jó), vagy amivel megtöltenéd
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatom, a liszttel, a tejföllel és a sóval a kenyérsütőgépbe teszem és kidolgoztatom. Letakarom, és kb. fél órát langyos helyen kelesztem.
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtom, és kiszaggatom tetszés szerinti méretre. Téglalappá nyújtom az egyes darabokat, és beleteszek 1-1 szelet sonkát és trappista sajtot. Becsomagolom, majd forró olajban frissen annyit sütök ki belőle, amennyi éppen elfogy.