A bundás kenyér minden idők egyik legkedveltebb napindítója, mivel pár perc alatt elkészíthető, és csupán néhány hozzávaló szükséges. Íme néhány exrta tipp, amivel még finomabb lehet a reggelitek!
Egy kis bundás kenyér-történelem
A magyar konyha egyik legkedveltebb, olajban sütött kenyérszelete a római időkből származik, akkor Armer Ritternek (szegény lovag) hívták. Később Apicius által írt ’De re coquinaria’ című szakácskönyvben „téli búzás süteményként” jelent meg receptje. Az akkori leírás alapján tejben megforgatták a kenyérszeletet, olajon megpirították és mézzel leöntve került az asztalra.
Manapság a legáltalánosabb elkészítése, hogy a felvert, enyhén sózott tojásba forgatják a kissé szikkadt kenyérszeleteket és kevés, de annál forróbb olajban kisütik. Sokan a tojáshoz kevernek egy kis tejet is. Tálalásnál pirospaprikával is meghintik.
Francia bundás kenyér
Hozzávalók:
- 4 szelet kenyér
- 2 tojás
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél dl tej
- a sütéshez olaj
A tojásokat verjük fel, majd keverjük össze a tejjel és a két fajta cukorral. Mártsuk bele a kenyereket és a forró olajban süssük őket arany barnára. Lekvárral és gyümölcsökkel fogyaszthatjuk.
Töltött bundás kenyér
Hozzávalók:
- 6 szelet kenyér
- 4-5 szelet sonka
- 5 dkg reszelt sajt
- kis doboz tejföl
- 4 tojás
- só
Fogjunk egy szelet kenyeret és kenjük meg tejföllel. Helyezzünk rá egy szelet sonkát és szórjuk meg a reszelt sajttal. Miután rátettük a másik szelet kenyeret, rögzítsük a szendvicset egy fogvájóval és úgy forgassuk meg az enyhén sós felvert tojásban. Sütés után távolítsuk el a fogvájókat.
Ha kedvet kaptál bármelyik bundás kenyérhez, készítsd el holnap reggel Te is!
Forrás: Femina.hu