Nem tudsz mit kezdeni a rengeteg gyümölccsel? Ilyen egyszerűen készítheted el ezt a 3 különböző lekvárt!

ZH

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A befőzésre általában azt hiszik, hogy milyen bonyolult feladat, pedig csak néhány szabályt kell betartani és már kezdődhet is a tartósítás, aminek gyümölcseként télen is élvezhetjük a kertünk ajándékát!

A lekvárfőzés alapszabályai

  • Mindig csak friss, ép, hibátlan, de nem túlérett gyümölcsből készítsünk lekvárt!
  • Mielőtt felhasználnánk mindig alaposan mossuk át a gyümölcsöket és a befőzés kellékeit, például az üvegeket is.
  • A mosogatás után sose töröld szárazra az üvegeket, hagyd, hogy fejjel lefelé maguktól kiszáradjanak!
  • Mikor lezárjuk a tetőt, nem kell semmilyen celofánt használni, és ami a tetőket illeti, mindig mossuk őket tisztára és ne késsel feszegessük felbontáskor, mert akkor legközelebb már nem fog jól zárni.
  • A lekvár titka, hogy a lehető leglassabban kell kihűlnie, ezért miután lezártad az üvegeket, mindig száraz meleg helyen tárold őket, a legjobb, ha még egy pokrócot is terítessz rájuk, ami melegen tartja őket.

3 lekvár recept, amit mindenkinek ki kéne próbálnia


1.    Sárgabaracklekvár

Hozzávalók: 2kg érett sárgabarack, 40 dkg kristálycukor


Sárgabaracklekvár elkészítése:

A fazekat kb. félig megtöltjük vízzel, felforraljuk, és egy széles lábost is megtöltünk vízzel (kb. 2,5 liter) és ezt is gyenge tűzön forraljuk, ebben készítjük majd a lekvárt. A pultra legyenek kikészítve az üvegek. A gyümölcsöket megmossuk, félbevágjuk, eltávolítjuk a héját és a magját, majd azonnal a lábasba tesszük és közepes tűzön, folyamatos keverés mellett főzni kezdjük. Kb. 6-8 perc és a barackok elkezdenek szétesni, ha dzsemet szeretnél, akkor 10 perc után már mehet hozzá a cukor, ha pedig sütikbe szeretnéd majd a lekvárt, akkor előtte botmixerrel törd össze és ezután add hozzá a cukrot. Néhány percnyi főzés után eléri a kívánt sűrűséget, ha tányérra helyezve már nem folyik, akkor jó. A teljes főzési idő 2 kg sárgabarack esetén sem több kb. 20 percnél.

hirdetes


Megtöltjük az üvegeket, szorosan rácsavarjuk az üvegekre a tetőt, és a forrásban lévő vízbe sorakoztatjuk őket és elzárjuk alattuk a lángot. 14-15 óra elteltével a már teljesen kihűlt üvegeket kivesszük a vízből, és az elkészült lekvárokat a kamrapolcra sorakozatjuk. 


2.    Málnalekvár

Hozzávalók: 3 kg málna, 1,8 kg cukor, 3 tk fahéj

Málnalekvár elkészítése

hirdetes

Mossuk meg a málnát, csepegtessük le, majd tegyük fel egy lábasban főni a cukorral, a fahéjjal és 2 kis pohár vízzel egy nagy lábasba, nagy lángon.
Amint elkezdett forrni, vagyük lejjebb a lángot és forraljuk tovább kb. 5 percig, majd zárjuk el a tűzhelyet, szedjük le a habját, majd még forrón helyezzük a lekvárt az üvegekbe.
Fejjel lefelé pihentessük.

3.    Vaníliás meggylekvár

Hozzávalók: 1,3 kg meggy, 3 rúd vanília, 50 dkg befőző cukor, 0,5 dl mandulalikőr vagy mandulaaroma

A meggylekvár elkészítése

Csakugyan megtisztítjuk a gyümölcsöt, kimagozzuk, majd a felét turmixoljuk össze. A vanília rudak belsejét kaparjuk ki és adjuk hozzá. Az egész és a turmixolt meggyeket, a vaníliát és a cukrot keverjük össze egy lábasban, majd kevergetve kezdjük felforralni és a forrástól számítva még 3 percig főzzük. Ilyenkor adjuk hozzá a likőrt, majd még forrón töltsük üvegbe! Pihentessük fejjel lefelé az üvegeket!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal... Tovább

Hévízi-tó

Hévízi-tó: A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület első számú látványossága a... Tovább

Tovább a lexikonra