Egyszerű, de nagyszerű: Máglyarakás, ha gyors édességre vágysz

SzSz

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A máglyarakás is tipikusan olyan magyar klasszikus desszert és édesség, amelyet megmaradt alapanyagokból gyorsan összedobtak, ezzel pedig valami elképesztőt alkotva.

A máglyarakás elkészítése valóan egyszerű feladat, hiszen lényegében pár darab megmaradt, kissé szikkadt kiflire van hozzá szükségünk, tojásra, almára és házi baracklekvárra. Bár már számos receptet találni az interneten, ahol különféle variációkat találhatunk. Készíthetjük természetesen más gyümölccsel vagy másféle lekvárral is, sőt tojáshab helyett tejszínhabbal is, de szerintem ez az igazi. A hagyományos mindig a legjobb marad. 

Ha kezdő vagy is könnyen elkészítheted

A máglyarakás tipikusan az a desszertféle, amit azok is könnyen el tudnak készíteni, akik egyáltalán nem jártassak konyhába. Jó, talán a tojáshabbal lehet némi gond, ha túldolgozod, de egy konyhai robotgéppel ezt sem lehet nagyon elrontani. A megmaradt almákat, kifliket nemes egyszerűséggel csak rétegeznünk kell lekvárral és tojáshabbal, és készen is van az isteni finom klasszikus máglyarakás. 

hirdetes

Gyors desszert a máglyarakás

Elkészíteni körülbelül 15 perc alatt el lehet, így nem igényel túl sok időt sem.A sütés miatt nyúlik ki az elkészítési ideje 50 percre. De valljuk be, ez sem sok idő. 

De lássuk a pontos és hagyományos máglyarakás receptjét:

Hozzávalók 

5 db szikkadt kifli; 2 db nagyobb alma; 3 tojás; 5 dl tej; 6-8 evőkanál cukor; 5 evőkanál baracklekvár

Elkészítés

A kifliket karikázd fel, majd rakd őket egy nagy tálba. A tojásokat válaszd ketté két külön edénybe. A tojássárgájákhoz keverd hozzá a tejet és adj hozzá 4 evőkanál cukrot., majd öntsd rá a kiflikre. A kifliket hagyd állni kicsit, hogy megszívják magukat a cukros, tojásos tejjel. A tejbe tehetünk opcionálisan fahéjat vagy vanília aromát is. Addig is az almákat hámozd meg, és vágd fel őket félbe, majd szeleteld fel. Vegyél elő egy jénait vagy tepsit, amibe a kiflik beleférnek. Vajazd ki az alját és az oldalát, majd öntsd bele a kifliket. A kiflik tetejére oszlasd el az almákat, majd kend meg a tetejüket a lekvárral. Ha ez kész, rakd be előmelegített 180 fokos sütőbe 25 percig. Közben verd fel a tojásfehérjét a maradék cukorral. Ha letelt a sütési idő, borítsd rá az almák tetejére a tojáshabot, és rakd vissza a sütőbe további 15 percig. Akkor lesz jó a máglyarakás, ha már a tojáshab teteje aranybarnára sült. Kivéve a sütőből, várd meg még langyos lesz és már fogyaszthatod is. 

hirdetes

Benke Laci bácsi pedig így készíti:

Jó étvágyat!

Forrás: Fotó: Paló étkezde Facebook oldala


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A díszmagyar

A díszmagyar, a magyar kultúra alkotása, egy 19. században kialakult nemzeti díszöltözék. Ez... Tovább

Fehér hortobágyi racka

Fehér hortobágyi racka: Aki járt már a Hortobágyon, az az út mellett lépten-nyomon... Tovább

Tovább a lexikonra