Mi magyarok igazán tudjuk, hogy mi fán (pontosabban fürtön) terem a jó bor. Országunk számos szőlőfölddel rendelkezik, amelyek közül számos rendkívül rég óta üzemel már, különböző talajtípusokon.
Hazánk több mint 100 szőlőföldje hét borrégió között oszlik szét: északkeleten a vörös-és fehérborairól híres Egri; a helyi szőlőiről és burgundi pinot noirjairól ismert Balatoni, az összes közül legnagyobb Duna, amely a Duna és a Tisza között terül el, és homokos talajon termelt borairól ismerik; a meszes vidékről származó fehérborokról Észak-dunántúli; a kelták által alapított Soproni, ami az Alpok lábánál található egyik legősibb borrégió; és végül mind közül talán a legismertebb, a Tokaji, Magyarország északkeleti részén, amely különlegességeinek köszönhetően az UNESCO Világörökség részét képezi.
Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Tokaj
Ez a családilag üzemeltetett birtok viszonylag fiatalnak számít. 2003-ban kezdte meg működését egy Erdőbénye nevű falu melletti 10 hektáros területen. A pincészet jól ismert tölgyfahordóban érlelt Tokaji Cuvée-éről. Az eredmény egy friss, kiegyensúlyozott gyümölcsös, cukrosan savas bor.
Tipp: Érdemes augusztusban ellátogatni ide, ugyanis a közeli falu, Erdőbénye ekkor öltözik ünnepi pompába a helyi fesztivál idejére.
Bock pince – Villány
A hagyományőrző Bock családi pincészet már a XVIII. század óta foglalkozik borkészítéssel. A gyönyörű 70 hektárnyi szőlőföld számos zamatos borhoz termesztik gyümölcsöket, például Cserszegi Fűszereshez, az Ottonel muskotályhoz, a Sauvignon blanc-hoz, a Hárslevelűhőz és a chardonnay szőlőből készült fehér borokhoz is. A pincészet továbbá rosét is előállít, amelyhez kékfrankos szőlőt használnak.
Tipp: A Bock pince legnépszerűbb bora a Magnifico, amelyet merlot-ból készítenek.
Fritz Borház és Panzió – Szekszárd
Ez a 30 hektáron elterülő szőlőföld az 1635 óta jelenlévő helyi német hagyományok előtt tiszteleg. A földnek enyhén megszentelt hangulata van, ugyanis közvetlen mellette egy kápolna található. Világos fehérborairól ismert.
Tipp: Érdemes kipróbálni a 2011-es Tanya Cuvée-t, amely két nemes szőlőfajtából készül, amelyek kombinációja egy mély, testes és selymes eleganciájú bort eredményez.
Lics Pincészet – Mór
Ezek a szőlőföldek 25 hektáron terülnek el a Velencei-tótól északra. Közkedvelt célpont a határon belül utazók számára, hiszen a festői vidéket gyakran gyönyörű naplementék koronázzák meg. A közeli Meleg-hegynek köszönhetően (ami a szőlőföldektől északra található) a vidék különleges éghajlati sajátosságokkal rendelkezik, ami olyan különleges szőlők termesztését teszi lehetővé, mint például a Turán, vagy a Kék Medoc.
Vincze Pincészet – Eger
Észak-Magyarország második legnagyobb városa, Eger ad otthont ennek a pincészetnek. Leghíresebb termékük a Cabernet Franc Arcanum 2007, amelyet a brüsszeli Monde Selection aranyéremmel jutalmazott. Érdemes kiemelni a Kékfrankos és Blauburger szőlőkből készül borait is.
Tipp: Eger az ország egyik legrégebb óta lakott városa, ezért nem csak a borokat érdemes kipróbálni, ha erre jár az emer.